woensdag 17 september 2014

Wwwrauwfood: Raw-caprese, voor de Italian-Food-Lovers

Een snelle foto (vandaar de kwaliteit). Een snelle hap (vandaar de zeer slechte bordschikking). Maar, wat maakt het uit. Het was LEKKER! 
Vandaag reduceerde ik raw-food tot geen-voorbereiding-voedsel en... dat beviel me ook wel eens! 
Diegene die me kennen weten dat ik beter in Italië geboren was. Toscaans bloed moet wel ergens door mijn aderen stromen, dat kan niet anders! Caprese, met in de Italiaanse-zon-gerijpte tomaten. Ik zou er gerust 12 uur voor willen in de auto doorbrengen. Dat doe ik trouwens bijna elke zomer! 

Maar, deze variant is eentje van mijn eigen hand. De textuur van mozarella is zo uniek, die kan je niet vervangen. Maar, zet hem even uit je hoofd en kijk... De textuur van avocado (yes, again, ik weet het), is al even uniek én smakelijk! 

Dit gerechtje kostte me 5 minuten voorbereiding en gaf me een heerlijk vol gevoel. Net wat ik nodig had voor ik aan een namiddag speeltuin begon! 


Ingrediënten: 
- 1 grote rijpe tomaat (echt zo eentje waar je van denkt: Hier wil ik in bijten!)
- 1 rijpe avocado
- basilicum (1 bosje)
- rucola (2 grote handen vol!)
- héél fijn geplette hazelnoot (je krijgt een korrelige parmezaan-textuur)
- zout en peper uit de molen
- lijfolie

How to: 
- Snij de avocado en de tomaat in schijfjes
- Leg de rucola op een bord
- Schik de tomaat en avocado
- Peper, zout en olijfolie er over
- Strooi de basilicum en de noten over je bordje
Smakelijk!!! 

WWWRAUWFOOD Charlotte's diary #4 RAW 'cheese'cake

Al weer een dag voorbij, nog 2 te gaan!

Mijn workouts zijn deze week minder intensief, niet bewust gewoon door andere omstandigheden. Dus spijtig genoeg kan ik mijn energieniveau hiervoor niet echt vergelijken.Maar eigenlijk heb ik tijdens de gewone dagelijkse bezigheden hier absoluut geen klagen over!
Ik heb geen energiedipjes en heb nog op geen enkel moment mij meer vermoeid als anders gevoeld.
Dit komt waarschijnlijk omdat ik anders ook geen cafeïne binnen krijg. Koffie vind ik echt een smerig goedje. De geur,de kleur, ieks jakkebah!

De toestand in mijn buik is nog steeds hetzelfde, maar verergerd ook niet. Dus we gaan gewoon verder naar dag 4. Voor morgen heb ik witloof verwerkt in mijn lunch. Dit is een natuurlijk probiotica en gewoon ook super lekker in slaatjes.

Vanmiddag was er even een klein paniekaanvalletje, mijn voorraad raw brownies was op. Oh nee!!!!!
Ik heb me dan maar gewaagd aan een nieuw raw dessertje. Raw cheesecake, ook echt om je vingers van af te likken. Het receptje vind je hieronder.

Natuurlijk gebruik je geen echte kaas, maar cashewnoten en vanille. Ben je grote panna cotta fan? Dan ben ik zeker dat dit je hartje ook een sprongetje doet overslaan!

Wat heb ik gegeten vandaag?


Overnight oats met lijnzaad, pompoenpitten en blauwe bessen.
Lieselotte is van de echte rawfoodies te weten gekomen dat zij dit niet echt als volledig raw bezien. Omdat de havermout niet kan kiemen tijdens het weken.
Voor mij is het voldoende om te weten dat het nooit verwarmd is geweest boven de 40 graden. Dus deze heerlijkheid blijft gewoon op de menu staan!


Home made green iced tea in het zonnetje, zalig.
Voor groene thee heb je geen warm water nodig om voldoende smaak te krijgen.



Smoothie van notenmelk, lijnzaad, banaan en vijgen.

Raw mexican food!
Tomaten-paprika salsa op een wrap van sla. Gehakte walnoten met mexicaanse kruiden als vleesvervanger met zure room van cashew noten.
Je kan hiervoor dus beter een krokant sla-variant gebruiken bv. ijsbergsla. Met gewone sla was het echt een knoeiboel. Ik er uiteindelijk gewoon een slaatje van gemaakt en alles door elkaar gekieperd.




RECEPT: Raw cheesecake






 Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 3 stuks

Vulling

  • handje cashew noten (geweekt voor min. 4 uur)
  • scheutje water
  • paar druppels citroensap
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1/4 vanille stokje, je hebt enkel de zaadjes nodig


bodem

  • handje andere noten, ik heb amandelen gebruikt
  • 4 ontpitte dadels


coulis

  • handje frambozen


How to?


  • Doe al de ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor of hakmolentje.
  • Meng tot je een plakkerig deeg hebt.
  • Doe dit deeg in een siliconen cupcake vormpje, max. 1 cm hoog.
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in de foodprocessor of hakmolentje.
  • Mengt tot je een gladde emulsie hebt.
  • Doe dit boven op je bodem
  • zet voor min. 3 uur in de vriezer
  • Voor je het op eet maak je puree van de frambozen en giet deze over het taartje.

















WWWRAUW SKINNY SINNERS: Exotische Chia-pudding




Het zonnetje schijnt, zalig!! Daar krijg je toch spontaan zin van in exotisch fruit, frisse gerechtjes en zoals kinderen voor kinderen het zingt "dan drink je met billen bloot, melk uit een kokosnoot". Oké, dat eerste stukje hoeft nu niet, maar het is echt ideaal weer voor onze WWWRAUWFOOD challenge!

Zoals beloofd deel ik met jullie het receptje van heerlijke exotische chia-pudding. Je kan deze als ontbijt, maar ook als lunch of snack eten.

Chia zaadjes zijn recent een echte hype geworden, en worden vaak in één zin genoemd met andere superfoods. Dit zijn piepkleine grijs/zwarte bolletjes die een beetje op maanzaad lijken. Ze zijn een goede bron van eiwitten, omega 3-vetzuren en calcium, ideaal voor rawfoodies dus!

Als je ze in een vloeistof laat weken nemen ze deze op en krijgen ze een geleiachtig laagje, waarmee je een lekkere pudding krijgt. Hier kan je echt 101 variaties op maken. Ik denk dat Lieselotte haar chia-onbijtje met kers binnenkort ook gaat delen met jullie. En ik heb voor na de challenge nog een zalig receptje om er meer een chocomousse van te maken met aardbeitjes. Dus haal maar alvast een voorraadje in huis.

In natuurwinkels of bio planet zijn ze vrij prijzig, maar tegenwoordig kan je ze ook al vinden bij kruidvat en zelfs soms bij de action.
Wil je er echt een vaste waarde van maken voor je keukenkastjes? Surf dan eens rond op het internet, vooral op Nederlandse sites zijn ze veel voordeliger!

Wat heb je nodig?
1grote portie of 2 kleintjes

  • 2,5 eetlepels chia zaad 
  • 200ml zelf gemaakte notenmelk*
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • halve mango
  • frambozen of ander fruit om af te werken

* Als het niet volledig raw hoeft te zijn raad ik aan Alpro soja kokosmelk te gebruiken en een lepeltje minder kokosrasp.

How to?

  • Giet je melk bij je chia zaadjes en kokos.
  • Meng heel goed, want de zaadjes hebben de neiging om op de bodem te blijven plakken.
  • Laat dit een nachtje of enkele uurtjes in de koelkast staan.
  • Vind je hierna je pudding te plat of te hard, voeg dan wat extra chia of melk toe.
  • Pureer de mango, ik heb dit gewoon met een vork gedaan.
  • Leg de mango puree op de chia-pudding.
  • werk af met frambozen.

Ga nu nog even in het zonnetje zitten, sluit je ogen en beeld je in dat je op een tropisch eiland zit ;)

WWWRAUWFOOD Charlotte's diary #3

Hier is het dan, een beetje later dan verwacht, het verslag van mijn tweede dag.
Gisteren was ik een hele dag in de weer om mijn stages te plannen, aankopen te doen en proberen de files voor te zijn en dan uiteindelijk les tot s'avonds laat.

Zoals Lieselotte ook al zei, raw food neemt veel tijd in. Nee, niet het echt bereiden van de maaltijd, maar de voorbereidingen. 
Wil je chiapudding? Dan mag je niet vergeten deze al klaar te zetten zodat de zaadjes kunnen opzwellen!
Maar voor de pudding heb je dan ook weer melk nodig, die je zelf moet maken. Ah maar dit gaat natuurlijk niet direct, Nee, je noten moeten eerst een nachtje weken om melk te maken.

Het is veel voorbereiden en elke avond checken wat je al moet klaarmaken voor de volgende dag.

Eerlijk gezegd kijk ik enorm uit naar zaterdag, de eerste dag dat we terug normaal mogen eten.
Vooral omdat mijn buik het nu al beu is. Ik heb een darmaandoening waarbij ik op bepaald voedsel fel reageer. Dit begint met een "ik-lijk-wel-hoogzwanger"-look, om dan meestal over te gaan in krampen waarbij ik alleen in een bolletje gerold kan blijven liggen. De enorm opgezwollen buik is er al en ik hoop dat het daarbij blijft! Dus wees gewaarschuwd als je deze week aan mij vraagt "voor wanneer is het?" ;).

Wat heb ik gisteren gegeten?

 
Groene smoothie van spinazie, ananas en kiwi. Groene smoothies zijn echt een goede boost voor je energie!     



Ah de heerlijke exotic chia-pudding, receptje volgt vandaag nog.


Curry-carrot salade, dit was super! Ik ben echt geen fan van slaatjes met alleen rauwkost, maar dit was toch wel toppertje. Het receptje ga ik zeker nog eens delen meet jullie


Een raw soepje van tomaat, wortel, look en basilicum. Ik had ook op een paar site's gelezen dat je en raw soepje lichtjes mag opwarmen. Je moet enkel zien dat het niet boven de 40 graden gaat.
Dat is nog totaal niet warm hoor, maar het was toch een welgekomen variatie!

Tussendoor heb ik nog een peertje en stuk raw brownie binnen gesmikkeld.

Ik heb mijn hele planning wat overhoop gesmeten. Vandaag ga ik al zeker een raw cheesecake maken en raw taco's.

dinsdag 16 september 2014

Spinazie-avocadosoep & gember

Halleluja voor de avocado. Lekker, vullend en oh mijn hemel, ik hou van de klei-textuur. Love it or hate it maar in mijn keuken komt-ie bijna dagelijks tevoorschijn. 
Dit soepje is een vullertje. Lekker met lauw water (40°), maar misschien kan je hem ook ijskoud drinken. 

De dochter kon het ook wel appreciëren... vooral de groene soep-snor zorgde voor hilariteit!




Ingrediënten: 
- 1 komkommer 
- 3 grote handen vol spinazie 
- 3dl lauw water (40°)
- 1 grote rijpe avocado 
- sap van 1 citroen 
- 4cm gember, geraspt
- olijfolie 
- zeezout en peper 
- een handvol gehakte hazelnoten 

How to: 
- Blend de komkommer, spinazie, het water, de avocado, het sap van de citroen en de gember tot een groen soepje. 
- Kruid stevig af met peper en zout. 
- Garneer met olijfolie (druppeltjes) en hazelnootjes. 

Smakelijk!


WWWRAAUWFOOD: De derde dag van Lieselotte #diary3

Ik moet eerlijk bekennen, ik was vanochtend echt opgelucht toen ik een kom overnight-oats zag staan in m'n ijskast. Hoewel de man van de hippe raw-foodbar me nadien vertelde dat havermout dan toch niet echt raw is (het kan niet meer kiemen), kan ik je echt vertellen dat ik genoten heb van elke hap. Gisteren had het gemis aan koffie me tamelijk de das om gedaan en was de energie compleet verdwenen. Ik moest en zou stevig ontbijten. Veel. Vooral veel. Dus kieperde ik er een ton blauwe bessen en granaatappelpitten bij. En een banaan. Oh ja, het was verrukkelijk! 

Nadat ook mijn kids hadden genoten van een pindakaas-zuurdesemontbijtje (oh nee, ze gaan niet zo raw als mama) en ik ze naar school had gebracht, begon er een kleine race tegen de tijd. Ondertussen heb ik het al helemaal door. Raw = planning en tijd. Noten moeten nachten weken, taartbodems moeten opstijven. Ook vandaag was er nog werk aan. De cashewnoten hadden een nacht geweekt en moesten nu echt wel uit het water, samen met citroen werden ze in de blender fijngehakt tot een smeuïge notenpasta die nadien de topping van de citroentaart zou worden.
De taartbodem maakte ik ook al helemaal klaar, want die moest minstens 4u diepvriezen.
Tijd om naar Antwerpen te vertrekken. Ik spreek af met een vriendin om te lunchen in 'Eten vol Leven'. Best ongerust waar ik haar mee naartoe neem, arriveren we op de Minderbroedersrui en vinden we de super hippe raw-food-resto - juicebar. Kiezen was kinderspel! Courgette-spaghetti met rode pesto. Het idee alleen al maakt me helemaal gelukkig. Als dessert ga ik -als chocoladeverslaafde- voor een chocoladetaart.
Nu nog een drankje... Het wordt wikken en wegen maar ook hier is de cacao onweerstaanbaar! 






Elk hapje is fantastisch, de uitbater geeft ons geduldig alle uitleg die we vragen. -Jammer van de havermout, maar dit is dan toch de sinner die ik wél ga maken!- Hij stelt me ook gerust: Thee is oké! Ik slaak bijna een zucht van verlichting. Heerlijk. Ook al is het niet hetzelfde als koffie, het idee dat ik een warme drank kan drinken maakt me nu al warm binnenin! 

Na een fantastische -uitgebreide- lunch die ik zonder enig schuldgevoel verorberde -ik gebruik net niet het woord 'opvrat'-, keer ik naar huis. Hier begin ik aan een lekker soepje voor de kids op basis van spinazie en avocado -hier is hij weer!-. Het receptje vind je in een volgende post. Als dessert -hoewel er al verschrikkelijk veel taart op het menu stond vandaag-, gaan we voor de citroentaart met dadel-amandelbodem. Hij is niet optimaal gelukt, maar dankzij de vriendelijke meneer van 'Eten vol Leven', weet ik nu dat een keukenrobot niet de ideale manier is om noten fijn te malen. Op zoek naar stevig blend-materiaal dus. 









maandag 15 september 2014

Superfood! Chia-ontbijt met lekkere pistachenootjes en kersen!


Superfood is hip. Je kan er bijna niet meer omheen. Goji-bessen, tarwegras, chiazaadjes, ... Persoonlijk heb ik ze nog niet allemaal getest, ik koop ze stelselmatig aan (budgettaire redenen, ik vind ze tamelijk duur!), maar ik ben wel steeds erg aangenaam verrast!
Wat zijn die Superfoods nu eigenlijk? En zijn ze echt zo gezond? Uiteraard moet je rekening houden met de marketing-addertjes-onder-het-gras. Zo mag de term 'Superfood' niet meer zomaar gebruikt worden, let steeds goed op wat je nu precies koopt!
Ik sprong na mijn Chia-pudding niet plots over de ontbijttafel en sufte nog steeds een beetje op de trein die ochtend (maar hé, het was ook pas 6u30!). Maar, ik voelde me wel gezond! En, ik had stevig gegeten.  Kwaad kan het dus al zeker niet!
De meeste voedingsmiddelen die we eten bevatten 2 tot 3 gezonde voedingsstoffen. Superfoods bevatten er soms wel 12. En dat in zo een mini-chia-zaadje! Om je een idee te geven: Chiazaad bevat:
  • meer magnesium dan broccoli
  • meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
  • meer calcium dan verse melk
  • meer eiwitten van kidney bonen
  • meer selenium dan lijnzaad
  • meer ijzer dan verse spinazie
  • meer kalium dan bananen
  • meer vezels dan zemelen

Dit is sowieso een blijvertje op mijn ontbijt-kaart! Net als overnight-oats is het snel en handig voor een vroeger vogel als ik, je kiepert er om het even wat bij, en geniet van gewoon pure gezondheid in een potje! 

Ingrediënten: 
- 2 à 3el chiazaadjes
- 200ml notenmelk
- noten naar keuze (ik gebruikte pistache)
- 2el honing
- 2el kokosrasp
- vers fruit (ik gebruikte kersen)
- zaadjes (om te garneren) 

How to: 
- Kieper de chiazaadjes in een kommetje, samen met de notenmelk, de honing en de kokosrasp.
- Roer de boel goed door!
- Zet in de ijskast.
- Ga lekker slapen! *Droom even van je chia-zaadjes!*
- Vul een potje met nootjes, lepel er de ondertussen "jelly-chiazaadjes" op en wissel af met een laagje vers fruit.
- Bestrooi bovenaan met vers fruit en eventueel wat zaadjes!