donderdag 15 januari 2015
VEGAN VIBES: #Supersoup #Mais #Sweetpatato ... Boem! En je kan weer verder na je lunch!
Dit was m'n lunch ergens vorige week. Ik was ZO blij bij het zien van dit soepje! Na een voormiddagje zwemmen met de kinderen uit het tweede leerjaar, was ik toe aan een stevige en vooral verwarmende soep. Ze is niet alleen lekker, ook echt verzadigend! Met een sneetje of twee volkorenroggebrood kan je er weer tegen voor de rest van de namiddag!
Ingrediënten:
- 2el olijfolie
- 1 selderijstengel in stukjes
- 1 witte ui in stukjes
- versgemalen peper
- zeezout
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300g zoete aardappelen in stukjes
- 3el speltmeel
- 750ml groentebouillon
- 400ml rijstmelk (je kan om het even welke plantaardige melk gebruiken, maar rijstmelk is neutraal van smaak)
- 4 maïskolven
- 3el gehakte verse dragon
- citroensap
How to:
- Verhit de olie in een grote pan.
- Voeg de selderij en de ui toe. Kruid met peper en zout.
- Bak tot de groentjes zacht zijn.
- Doe de knoflook bij de selderij en bak zachtjes mee.
- Doe de zoete aardappel erbij en bestrooi met het speltmeel.
- Bak al roerend enkele minuten op een hoog vuur.
- Voeg de groentebouillon en de rijstmelk toe aan de groenten.
- Snij de maïs van de maïskolven en voeg toe aan de soep.
- Hak de dragon fijn en gooi in je soeppan.
- Laat 15 minuutjes koken. Check of je aardappelen gaar zijn.
- Laat de soep een klein beetje afkoelen en mix ze in de blender.
- Voeg, naar smaak, een béétje citroensap bij.
- Verwarm de soep opnieuw op een laag vuurtje.
Hup in je thermoskan en dan... op naar je lunch!
Friday- SMOOTHIE: Dragonfruit, If you believe in fairytales #dreamscometrue
Soms kom je in de supermarkt en springt er iets in je oog. Dat was zo met dit mooi stukje 'dragonfruit'. Je kent het wel, het bijna futuristisch stuk fruit waar je geen idee van hebt hoe het smaakt. Ik wel nu, het is fantastisch lekker!
Even een korte meet-and-greet met dit stukje exotiek. Dragonfruit of Pithaya is een relatief onbekend stukje fruit. Toch wordt het steeds meer en meer populair in onze streken. De smaak doet een beetje aan meloen of kiwi denken en is perfect te gebruiken in een fruitsalade!
Waarom moet je deze beauty in je winkelkar mikken? Ze bevat een héél hoog vitamine-C gehalte, is rijk aan mineralen (hallo calcium!) en bevat gezonde vetten. Ze zit boordevol vezels en een perfecte antioxidant. Echte durvers blenden de schil mee. Met een handvol babyspinazie, chiazaad en blauwe bessen is deze smoothie echt een superfood-bom!
Ingrediënten:
- 1/2 kop dragonfruit
- 1 eetlepel chiazaad
- 1/2 kop blauwe bessen
- 2 kopjes spinazie
- 150ml ongezoete amandelmelk (kan je eventueel meer voor nemen, afhankelijk van de structuur die je je smoothie wil geven)
- 1/2 kop dragonfruit
- 1 eetlepel chiazaad
- 1/2 kop blauwe bessen
- 2 kopjes spinazie
- 150ml ongezoete amandelmelk (kan je eventueel meer voor nemen, afhankelijk van de structuur die je je smoothie wil geven)
How to:
Simpeler kan haast niet. Mik alles in je blender en ... klaar!
VEGAN VIBES: Super Soup: Keep calm, it's only #garlic.
Ja, je ruikt een beetje naar look na het eten van dit soepje maar... Oh hemel! Ze is GODDELIJK! En je kan maar beter wat vaker look eten...
Het bevordert je bloedsomloop, verlaagt je cholesterol, helpt tegen infecties, beschermt je tegen kanker en houdt je gezond in de winter. Keep calm, it's only garlic!
Ingrediënten:
- 4 grote bollen knoflook, gehalveerd
- 230 ml olijfolie
- 3 eetlepels speltmeel
- 1l groentenbouillon
- 120g kikkererwten uit blik
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl pimentón
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- limoensap (een halve limoen is voldoende!)
How to:
- Verwarm de oven voor op 170°. Leg de knoflook op de snijkant in een ovenbestendige pan. Doe er 200ml olijfolie bij.
- Zet de pan in de oven voor 20 minuten. Draai eventueel de bollen om, als ze onderaan té bruin worden. Ze moeten karamelliseren, dus een beetje bruin is oké!
- Haal de knoflook met een schuimspaan uit de pan en haal met een vork (dat is echt een koud kunstje) de teentjes look uit de lookbollen.
- Giet 90 ml olie uit de pan.
- Verwarm de overige olie op een hoog vuur en doe de lookteentjes erbij.
- Schep 3 eetlepels speltmeel over de knoflook en prak de teentjes met een vork plat.
- Maak er een zo homogeen mogelijk mengsel van.
- Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Giet de kikkererwten af en dep ze droog.
- Meng de cayennepeper met de pimentón.
- Bak de kikkererwten in een beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn. Kruid ze met de cayennepeper en de pimentón.
- Wanneer de kikkererwten krokant zijn laat je ze uitlekken in een vergiet.
- Pureer de soep tot een romig mengsel. Doe ze terug in de pan en voeg wat limoensap toe.
- Kieper de kikkererwten bij de soep -balletjes!- en garneer met wat cayennepeper.
Hmmm! En dan toch maar snel je tanden poetsen...
Labels:
cayennepeper,
kikkererwten,
knoflook,
limoen,
look,
pimentón,
soep,
speltmeel
VEGAN VIBES: #Detox soepje vol #vitamientjes met #spinazie #munt!
Nadat ik de curry-carrotsalade en avocadosalade wat beu was, kwam een nieuwe uitdaging. Soep maken! Niets moeilijk aan hoor ik je zeggen. Maar ik wou niet zo maar de eerste beste groenten soep.
Dit soepje geeft mij een vitamine-boost en zorgt ook nog eens voor een detox. De munt en het pikant pepertje maken dit soepje anders dan anders en geven een dosis pit!
TIP: Wil je echt healthy-all-the-way gaan? Mix deze ingrediënten dan gewoon in je blender en drink het koud op als een RAW soepje. (zonder de bouillon meer met water ;))
Wat heb je nodig?
een voorraadje soep of ongeveer 4 porties
- 450gr spinazie
- 2 uien
- 1 grote teen knoflook
- 1 klein pikant pepertje of chili-vlokken
- een handje munt
- 1l groenten bouillon
- 1 eetlepel kokosolie
How to?
- Snij je uien, knoflook en pepertje in grove stukken.
- Fruit deze in de kokosolie tot de ui zacht is.
- Voeg de bouillon toe en laat doorkoken voor ongeveer 10min.
- Voeg de spinazie toe en kook deze mee voor 2 of 3 minuutjes.
- Voeg je munt toe en mix je soep in de blender of met de staafmixer.
- Serveer met zwarte peper en eventueel een vleugje yoghurt.
Labels:
chili,
detox,
lunch,
munt,
pepertje,
raw,
soep,
spinazie,
ui,
vitamientjes,
vitamine boost,
yoghurt
woensdag 14 januari 2015
VEGAN VIBES: #MiddleEast Salade om vingers bij af te likken -létterlijk!- -Dukkah: Walking in the Footsteps of Cleopatra-
Ooit gehoord van dukkah? Het is een super lekker specerijenmengsel, afkomstig uit... Egypte! Het is niet alleen waanzinnig lekker, je huis ruikt ook net alsof er zo een vliegend tapijt door het raam kan komen zweven. Hello Middle East!
Het recept op onze blog is voor véél dukkah, maar ik ga ervan uit dat je er gewoon van wil blijven eten!
Je dopt je brood er in, strooit het over je salades of gebruikt het al kruid-sel voor je groentensoepen of tomatensauzen. Waaghalzen strooien het in hun smoothies.
Wat je er ook mee doet, gezond is het sowieso!
Ingrediënten:
Voor de dukkah:
- 30g amandelen
- 30g gepelde pistachenoten
- 4el sesamzaad
- 2el korianderzaad
- 2el komijnzaad
- 1tl venkelzaad
- 1tl zwarte peperkorrels
- 2tl gedroogde tijm
- 1tl paprikapoeder
- 1tl fijn zeezout
Voor de salade:
- 1kg zoete aardappelen in blokjes van 4cm
- 2el olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- 1 grote rode paprika in dikke ringen
- 1 grote rode ui
- 80g jonge spinazie
Voor de dressing:
- 2 el citroensap
- 60ml extra citroensap
- 2tl dijonmosterd
- 2el gehakte oregano
- versgemalen peper
- zeezout
How to:
- Rooster de noten in een droge koekenpan. Doe ze in de blender en zet de pan terug op het vuur.
- Rooster nu de rest van de ingrediënten voor de dukkah, behalve het paprikapoeder, de tijm en het zout.
- Voeg dit toe aan de noten, in de keukenmachine.
- Laat de machine maar kort draaien! Door de warmte ontstaat er notenpasta en dat is niet wat je nodig hebt!
- Zet apart
- Verwarm de oven op 220°.
- Meng de zoete aardappelen met de gehakte knoflook en zet 20 minuten in de oven.
- Doe de paprika en de ui erbij en schud even zodat alles opnieuw bedenkt is met olijfolie. Zet 10 minuten terug in de oven.
- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Meng de groenten en de spinazie in een mengkom.
- Sprenkel er je dressing over en werk af met ruime grabbels dukkah.
- Serveer lauw en zet de dukkah op tafel. Er zal sowieso naar gegraaid worden!
Tot 1001 nacht! Smakelijk!
Labels:
amandelen,
dijonmonster,
dukkah,
gedroogde tijm,
gehakte or,
komijn,
koriander,
paprikapoeder,
pistachenootjes,
rode paprika,
sesamzaad,
spinazie,
venkelzaadjes,
zeezout,
zoete aardappel,
zwarte peper
VEGAN VIBES: Roerbaktofoe in alle kleuren van de regenboog! #rainbowonaplate
Hoe dan ook, dit is een 'gooi-het-in-de-potten-gerecht' waarbij je lui een beetje roert en vervolgens alles heerlijk naar binnen lepelt.
De dag nadien is het nog lekkerder, als het fris uit je koelkast komt.
Kritisch over tofu? Dit gerechtje haalt je wel over de streep...
Heb je trouwens ooit al eens gehoord van mindfull-eten? Dit is hét gerecht bij uitstek om helemaal zen te worden. Bestudeer alle kleuren op je bord eens! Gele paprika, kurkuma, rode bonen, jonge groene spinazie, paarse rode ui en rode chilipepers. Ja, hier kan je alleen helemaal blij van worden!
Ingrediënten:
- 400g stevige tofu
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 gele paprika
- 1tl komijnpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- wat citroensap
- 1 blik rode bonen
- 200g babyspinazie
- 1 eetlepel fijngehakte rode peper
- 2 eetlepels edelgistvlokken (of parmezaan, als je het niet zo vegan hoeft)
- 2 eetlepels vers gehakte koriander
How to:
- Dep de tofu droog en breek hem in kleine stukjes. Leg op keukenpapier en zet apart.
- Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook, de paprika, de komijn en de kurkuma toe en bak al roerend tot de paprika zacht is.
- Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.
- Verhit nog een eetlepel extra olie in de uien-pan en voeg de tofu toe.
- Bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Draai de tofu tijdens het bakken af en toe -maar niet té vaak- om. Tofu heeft tijd nodig om te karameliseren.
- Besprenkel alles met een beetje citroensap, wanneer de tofu goudbruin is.
- Schraap de aangebakken korstjes van de bodem.
- Voeg de spinazie, de bonen en de rode peper bij. Bestrooi met edelgistvlokken.
- Schep de ingrediënten goed door elkaar en laat 2 minuten garen.
- Bestrooi met gehakte koriander en serveer onmiddellijk.
Smakelijk!
SKINNY SINNER: Karamel-banaan-brownies met een overdosis #chocolade! #Vegan
Ja! Je liet je verleiden door deze héérlijke foto? Ik wéét het! Brownies hebben op mij nét hetzelfde effect. Klein probleempje hier. Sinds 4 januari heb ik immers al het dierlijke afgezworen en ga ik alleen nog voor vegan-alternatieven.
Brownies onmogelijk? Oh néé! Deze relatief gezonde brownie-variant bevat gezonde suikers -kokosbloesemsuiker- en heeft de lekkerste pindakaas-karamellaagjes in zich om je te laten sidderen van plezier. De smëuige textuur dankt-ie aan de suikervervangende bananenpuree.
Oh ja, klein detail. Ik zou liegen als ik zeg dat je het verschil niet proeft met super-sweet-winkelexemplaren. Dit stukje cake is chocolade-goud. Enkel voor de chocolate-lovers. Verwacht dus alvast geen zoete troep, maar een stevig stuk plakkerigheid waar je wakker van wordt!
Ingrediënten:
Voor de pindakaas-karamel:
- 160ml kokosroom (in blik)
- 60ml water
- 65g kokosbloesemsuiker
- 4 el pindakaas
- 4 el agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl fijn zeezout
Voor de brownies:
- 250g speltbloem
- 350g bananenpuree
- 90g rauw cacaopoeder
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 1tl fijn zeezout
- 250ml havermelk
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 6 eetlepels kokend water
- 250 ml olijfolie
- 1tl vanille-extract
How to:
- Verwarm de oven voor op 180°;
- Bekleed een vuurvaste ovenschaal (ongeveer 20 - 25cm) met bakpapier.
- Maak de karamel. Verhit de kokosroom in een pan. Laat hem niet koken.
- Doe het water en de kokosbloemsuiker in een pan (van het vuur) en roer tot het een redelijk homogene massa is geworden. Verwarm vervolgens op een middenhoog vuurtje.
- Het mengsel zal verdonkeren. Roer niet teveel, maar beweeg de pan van links naar rechts zodat de karamel van hier naar daar loopt.
- Zet het vuur lager en doe de warme kokosroom erbij.
- Voeg de pindakaas, vanille-extract, agavesiroop en zout erbij. Doe over in een kom en zet dit even apart zodat het kan rusten (en lichtjes indikken).
- Maak 2 lijnzaadeieren: meng 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels kokend water en laat enkele minuten 'weken'. Dit hoort bij de natte ingrediënten.
- Meng voor de brownies de natte ingrediënten in een kom. Doe de droge ingrediënten in een andere kom.
- Meng de twee kommen geleidelijk aan met elkaar.
- Bestrijk je bakblik met de helft van het browniedeeg.
- Sprenkel de helft van de karamel over de vorm.
- Bestrijk de karamel met de tweede helft borwnie-beslag.
- Sprenkel er opnieuw de karamel over.
- Bak 35 minuten in de oven.
- Laat de brownie 10 minuten in de bakvorm afkoelen en snij hem nadien in kleine stukjes.
- Lekkerst is hij warm mét een bolletje soya-ijs!
Onder het motto: "Skinny girls don't eat salad... Go for chocolate ladies!"
Labels:
agavesiroop,
brownie,
chocolade,
gebroken lijnzaad,
havermelk,
karamel,
kokosbloesemsuiker,
kokosroom,
l,
lijnzaadei,
pindakaas,
rauw cacaopoeder,
speltbloem,
vanille-extract,
vegan,
wijsteenbakpoeder
Abonneren op:
Posts (Atom)