zondag 8 februari 2015

VEGAN VIBES: Sobanoedels met een sesamdressing


Dit is een fris gerechtje met smaken die je in onze Belgische keuken niet vaak tegenkomt.
Dan heb ik over: sesam, koriander, limoen,mmmmm!

Dit gerechtje met sobanoedels is het perfecte comfort food. Het is niet veel werk en je kan het op slobberen met enkel een vork (of stokjes!) op de sofa, in je pyjama. Bij mij hoort daar dan vaak nog vogelnest-haar en een make-upvrije snoet bij.

Sobanoedels vind je bij Bio-planet, Albert Hein of natuurwinkels die tegenwoordig als kolen uit de grond schieten. Er zijn verschillende varianten meestal bevatten ze boekweit en is hier gember, zoete aardappel, zwarte rijst of andere aan toegevoegd. Maar je vind ze ook bijvoorbeeld puur met zwarte rijst. Opgepast, niet alle sobanoedels zijn zo zuiver als ze moeten zijn, soms is er tarwebloem aan toegevoegd, de snoodaards! Dit is vooral belangrijk als je glutenvrij wil eten.

Tip: Dit is ook superlekker met tofufrietjes.

Wat heb je nodig?
voor 2 personen

  • 1 pak sobanoedels (ik heb de zwarte gekocht maar dat mag ook andere zijn)
  • 1 handvol champignons
  • 1 courgette
  • 2 stengeltjes bosui (het mooie woord voor pijp-ajuin)

voor de saus
  • 50gr sesamzaadjes
  • olijfolie
  • snufje zout
  • sesamolie
  • Mini stukje verse gember
  • eetlepel koriander
  • sap van  een halve limoen
  • 3 eetlepels water
  • optioneel: als je de smaak te sterk- of gewoon fan bent-vindt kan je een theelepel pindakaas erbij doen.

How to?
  • Rooster je sesamzaadje kort in een koekenpan.
  • Giet ze in de foodprocessor met wat olijfolie en een snufje zout.
  • Mixen tot een glad geheel. Ik had nog wat hele zaadjes, maar dit is niet erg.
  • Voeg hierbij het stukje gember,de koriander,het limoensap en het water.
  • Proef even, als het te sterk is voor jou voeg je er een theelepel pindakaas bij.
  • Kook je noedels zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snij je champignons, courgettes en bosui in stukjes en bak ze een wokpan tot beetgaar.
  • Voeg je noedels, groenten en sausje bij elkaar en werk af met nog wat blaadjes koriander en sesamzaadjes.

zaterdag 7 februari 2015

VEGAN VIBES: #salade met #Spruitjes #Rozijnen en Appel!!

Spruitjes, we zijn er niet allemaal zo fan van.  Ze hebben het vooroordeel van niet lekker te zijn en niemand zou ze lusten. Maar spruitjes kunnen heerlijk zijn en zijn super gezond. Zo bevatten ze meer vitamines C dan onze oranje vriend, de sinaasappel!

Ook hier was het mij nog nooit gelukt om ze echt lekker te krijgen, tot nu. Deze salade met spruitjes is heel wat anders dan de bittere doorgekookte groene bolletjes uit grootmoeders tijd. Nee, dit zijn hypermoderne bijna 'raw' spruitjes. De appel en pitjes zorgen voor een goede crunch.

Serveer ze onmiddellijk om de bittere smaak te vermijden!

Wat heb je nodig?

  • 175gr spruitjes
  • 0.5 zoete appel
  • handjevol rozijnen
  • 1 teentje look
  • 0.5 eetlepel honing of dergelijke
  • sap van 0.5 citroen
  • 1.5 eetlepel pijnboompitjes (of de meer budgetvriendelijke oplossing, zonnebloempitten)
  • snufje zout

How to?

  • Schil en snij je appel in blokjes.
  • Doe je appel, rozijnen en citroensap te samen en zet even opzij.
  • Snij de spruitje in dunne plakjes.
  • Snij je look fijn en fruit deze in een pan met een beetje olie.
  • Giet je appel en rozijnen af en laat ze even uitlekken.
  • Voeg ze nadien toe aan de pan te samen met de honing.
  • Roer een minuutje goed door en doe dit alles in een kommetje.
  • Bak nu je spruitjes in de pan, blijf goed roeren.
  • Ongeveer voor 2 minuten zodat ze hun mooie groene kleur behouden.
  • Voeg het appelmengsel toe en roer nog even goed door.
  • Serveer met een snufje zout en je pitjes. Ik heb er nog een paar blaadjes spinazie bij gedaan.

donderdag 5 februari 2015

VEGAN VIBES: De lekkerste quinoasalade ooit: #greenqueensalade, omdat je met niets minder tevreden hoeft te zijn!


Oke, ik geef toe... Deze lekkernij heb ik niet op mijn tafel getoverd! Het was niemand minder dan mijn hubby die aan de slag ging met een easy grabbel ingrediënten, om uiteindelijk te eindigen met een superlekkere mix aan kleuren en textuur. 
Nice job Mister Onsia!

Om te beginnen, heb je aspergetips nodig. Don't shoot me, 't is niet helemaal het seizoen, maar oh.. zo lekker! Ga voor vers en laat de conserven staan!
Door de quinoa boost je het eiwit-gehalte in je lichaam, de pistachenoten zorgen voor een boost aan antioxidanten en mineralen en de rucola levert de nodige portie Vitamine A. Hopla, na dit lekkere bordje vol, kan je er weer tegen!


Ingredienten:
- 300g gemengde quinoa
- 100g aspergetips (groen)
- 2el koolzaadolie
- 360g tofureepjes, pittig gekruid met paprikapoeder, een beetje chillipoeder en kurkuma, peper en zout
- 350g zeer fijne erwtjes (diepvries)
- 70g rucola (schoongemaakt)
- 70g snijbiet (schoongemaakt)
- 3el olijfolie
- 1el citroen
- bouillonblokje (groenten)
- 1 bakje munt

- een handvol pompoenpitten

How to:
- Kook de quinoa met het bouillonblokje in een ruime ketel water.
- Snij ondertussen de aspergetips in drie stukjes.
- Verhit de koolzaadolie in een wok en bak de aspergetips en de tofureepjes 4 minuten op een hoog vuur.
- Schep regelmatig om en voeg de erwtjes toe. Bak 3 minuten.

- Doe de rucola en de snijbiet in een grote schaal. 
- Maak de dressing van olijfolie en het citroensap. Kruid af met peper en zout.
- Meng de dressing door de salade.
- Hak de munt fijn.
- Roer de quinoa wat los, meng door het groentenmengsel.
- Doe het groenten-tofumengsel op de sla. Bestrooi met munt.

- Rooster de pompoenpitten in een droge pan.
- Bestrooi het gerecht met de pompoenpitten en serveer onmiddellijk! 

Smakelijk!!!

woensdag 4 februari 2015

VEGGIE SNACKS: "Hummus" zonder tahini, #sesamfree #ididitmyway!


Enkele dagen geleden kregen wij een mailtje met de vraag of wij lekkere hummus receptjes hebben. Deze lekkere kikkererwtensaus  is super veelzijdig en hoort zeker thuis in een gezonde veggie lifestyle.

Mijn grootste probleem met originele hummus is de tahin. Dit is al niet in de eerste de beste supermarkt te vinden. Als ik het dan vind glijden mijn ogen naar het prijskaartje en gaat de tahin braaf terug in het rek. Ik vind dit gewoon belachelijk duur voor een klein potje sesampasta!

Je zou tahin zelf kunnen maken. Maar volgens mij is mijn klein hakmolentje van de staafmixer hier niet sterk genoeg voor.

Deze hummus is dus niet hetzelfde als het originele receptje maar zeker ook super lekker hoor. Voor de kruiding kan je experimenteren met wat je lekker vind. Ik gebruik er niet graag look in omdat ik het vaak gebruik om te snacken. Mijn medemens is mij hiervoor dan ook dankbaar geloof ik.

Hummus kan je op een cracker smeren, als dipsaus voor rauwe groentjes, mayonaise vervangen,......


Wat heb je nodig?

  • 140gr gekookte kikkererwten. (kan uit blik, maar liefst zelf gekookt)
  • 40gr Griekse yoghurt
  • Een paar druppels citroensap
  • Kruiden die ik gebruikt heb: paprikapoeder, peper, zout en een beetje harissapasta.

How to?

  • Voeg al je ingrediënten toe aan je blender.
  • Mix alles tot een glad geheel.
  • Bewaar de hummus in de koelkast.

dinsdag 3 februari 2015

Chocoladedip-tegen-de-griep! #Chocoladefondue


Ieder heeft zo zijn eigen redenen om clean te eten. Mijn drijfveer? De sterke weerstand! Ja, de dagelijkse portie vitamientjes, antioxidanten en natuurlijke suikers zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor allerlei ziektes. Toch werd ook ik dit weekend geveld door een beginnend griepje. Hét moment om mezelf nog beter te verzorgen, en hoe kan je dat beter doen dan met een chocoladedip-tegen-de-griep? Ik kroop mijn zetel in, mét mijn dekentje, een leuke film en een heerlijke chocoladefondue binnen handbereik. Amper twee dagen later huppel ik weer zo zo gezond als een visje rond.

Deze chocoladefondue is een echte vitamineboost dankzij het vele fruit en de combinatie van enkele heerlijke antixodanten: honing, kaneel en cacao. Voel je je dus een beetje ziekjes worden, of heb je gewoon zin in een lekker dessertje? Maak dan zeker dit eenvoudig recept!

Wat heb je nodig (per persoon)?
- Véél seizoensfruit: ik gebruikte 1 banaan, 1 mandarijn en 1 peer.
- 3 el rauwe cacaopoeder
- 1 el pindakaas
- 2 el kokosolie
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 3 el amandelmelk
- 1 el honing

How to?
- Snij het fruit in gelijke stukjes
- Voeg de overige ingrediënten samen en smelt au bain marie
- Smullen maar!!

zondag 1 februari 2015

POWER BREAKFAST: #Quinoa met hüttekäse en fruit! #eengoedestart


Hier een echt power-ontbijt receptje voor jullie, voor een kickstart! Het is super snel klaar en je hebt er geen 101 dingen voor nodig.

Hüttekase is eigenlijk gewoon een fancy woord voor cottage cheese, wat op zijn beurt ook fancy klinkt. Dit is een soort frisse parelachtige kwark. Deze jonge ongerijpte kaas is arm aan vetten en koolhydraten, maar wel bomvol eiwitten. Combineer dit met (ook een eiwitbommetje!) quinoa en fruit en je dag is goed begonnen.

Met het fruit kan je eindeloos combineren, dus doe eens gek! Op de foto zie je banaan en granaatappel. Maar ook aardbeien zijn er heerlijk bij, weet ik uit ervaring.

Wat heb je nodig?

  • 50gr quinoa.
  • 100gr hüttekäse/cottage cheese.
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel honing
  • fruit
  • optioneel: kaneel

How to?

  • Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Je kan dit ook de dag op voorhand doen.
  • Laat dit even afkoelen.
  • Meng de quinoa met de cottage cheese met de quinoa, honing en lijnzaad.
  • Serveer met fruit en eventueel kaneel.

zaterdag 31 januari 2015

FOOD EXPERIMENT: Vegan bananen #pudding met silken #tofu!!


Mijn favoriet suikerrijk dessert, dat ik soms echt mis? Vanillepudding, en mijn grootmoeder is daar de schuldige van!
Telkens als ik het zou vragen staan er heerlijke kleine potjes gele pudding op mij te wachten. Dit dan nog eens in fantastische retro potjes met bijhorend rekje om ze in te zetten. Die ik trouwens -laten we hopen dat dit nog heel lang duurt -al geclaimd heb als erfstuk.

Maar dan nu het schokkend feit van deze heerlijkheid.... 15 klontjes suiker in een halve liter pudding!!! Dit gaat er over hoor ik je luidop denken. Dus ging ik opzoek naar een alternatief.

Al snel kwam ik uit bij zijden tofu. In natuurwinkels en bio planet vind je zeker zijden of silken tofu. Ik heb de mijne trouwens gewoon bij Delhaize gekocht.

De recepten die ik tegenkwam waren bijna allemaal met banaan, waarschijnlijk voor het romig te maken en de smaak. Dus heb ik mij hier braafjes aan gehouden en eens niet gek gedaan. Het resultaat was verrassend lekker!

Deze pudding is wel wat meer lopend dan de suikerrijke pudding van de grootmoeder. Maar zeker niet minder lekker. Binnenkort probeer ik zeker eens een vanille versie.

Ik voegde ook nog een finishing touch toe.... krokante vanille koekjes. Want pudding en koekjes kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar.

Wat heb je nodig?

1 pakje zijden/silken tofu (het mijne was 425gr)
2 bananen
1 theelepel vanillie extract
1 eetlepel honing, agave of andere
Krokante vanille koekjes
Optioneel: kaneel

How to?

Doe je tofu, bananen, vanille en zoetstof in de blender.
Mix maar even, tot je een egaal geheel bekomt.
Werk af met de koekjes en wat kaneel.
Laat even koelen in de koelkast.