dinsdag 14 oktober 2014

Celebrating Fall: Quinoasalade met véél paddenstoelen en geroosterde hazelnoten-peterseliepesto #veggie

Quinoa mag dan bij de graanproducten staan in de supermarkt, het is echter familie van de biet en de spinazie. Het is niet alleen een 'zaad', het is ook een ienie-mienie-beetje een superfood. Het bevat aminozuren, in een voor mensen bijna perfecte balans. Oh ja, klein detail, quinoa bevat géén gluten. Goed voor de gluthfree-eters onder ons!

Dit gerechtje is met zijn cranberry's, peterselie, massa's paddenstoelen en noten een echte boost voor je lijf, en kwam, per toeval in m'n wok-pan terecht. Eerlijk waar, het recept waar ik mee begon, lijkt er nog weinig op. Pas toen ik doorhad dat ik er totaal naast aan het koken was maar het toch geniaal lekker bleek te zijn besloot ik het op onze blog te zetten. Let's get some healthy, clean fall-food! 



Ingediënten: 

  • 15g gedroogde paddenstoelen 
  • olijfolie (zet de fles maar al naast je) 
  • 400g gemengde paddenstoelen (eventueel in schijfjes)
  • 2 sjalotjes (fijngehakt)
  • 2 teen knoflook 
  • 175g quinoa (ik gebruikte een mengeling van verschillende kleuren... herfst!)
  • 100g gedroogde cranberry's 
  • 1 plantje peterselie (platte peterselie)
  • 75g grof gehakte hazelnoten 
  • 75g parmezaan 
  • 50g pijnboompitten 
  • zout & peper 
How to: 
  • Week de gedroogde paddenstoelen in een halve liter kokend water. Zet dit even opzij. 
  • Snij de verse paddenstoelen eventueel in schijfjes (de grote exemplaren) en kieper alles met een scheut olijfolie in een hoge pan (ik gebruikte een wok-pan). Kruid met peper en zout. 
  • Bak ze bruin aan en doe ze even in een kom. Zet opzij. 
  • Fruit de sjalotten en 1 geperste knoflook in de wok. 
  • Doe de quinoa in de wok en bak hem mee tot hij met z'n heerlijke geur de keuken vult. 
  • Giet de geweekte paddenstoelen af in een vergiet, giet het water over de quinoa. Breng de quinoa en het paddenstoelenwater aan de kook. 
  • Voeg zout toe naar smaak. 
  • Laat 20 minuutjes doorkoken. Hou in de gaten en voeg eventueel water toe (indien nodig). 
  • Maak de pesto in een blender:
    - Rooster de pijnboompitten en de hazelnoten in een droge pan.
    - Doe in een blender.
    - Voeg de peterselie, parmezaan, 1 teen knoflook en olijfolie (naar textuur) toe.
    - Kruid af met peper en zout. 
  • Wanneer al het water verdampt is voeg je de cranberry's toe aan de quinoa. Doe ook de gebakken champignons toe. 
  • Werk af met enkele eetlepels pesto en zet de overschot in een potje bij op tafel.
Smakelijk!!! 






maandag 13 oktober 2014

Celebrating Fall: Champignonspread... #vegan


Op een cracker, of op een boterham... Gewoon om stiekem even uit de ijskast... Een potje dat proeft als herfst, met de smaak van geroosterde walnoten, champignons, dragon en tijm. Héérlijk. En gezond.
Gebruik alleen vérse champignons. Wist je trouwens dat ze erg gezond zijn? Ze bevatten vitamine B12, iets waarvan tot kort geleden nog gedacht werd dat het enkel in vis en zeewier te vinden was! 



Ingrediënten: 
100g walnoten (geroosterd)
1el verse gehakte dragon
1el verse gehakte tijm
800g witte champignons (kan ook met andere champignons, wat je lekker vindt!)
2el olijfolie
1 grote ui
3 teentjes knoflook
zout en peper(naar smaak)
2el balsamicoazijn
een klein blikje witte bonen 


How to: 
- Rooster de walnoten in een droge pan.
- Kieper ze in de blender en blend tot kruimels.
- Stoof de ui gaar (in wat olijfolie), samen met de kruiden en de knoflook.
- Snij ondertussen de champignon in schijfjes.
- Bak de paddenstoelen mee met de ui.
- Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Doe bij de noten in de blender.
- Voeg de bonen, de balsamico en de 2el olijfolie toe. Blend tot een smeuïg geheel. 

- Proef en voeg eventueel zout en peper toe. 

Smakelijk!!! 

zondag 12 oktober 2014

CELEBRATING FALL: Laagjes ontbijt met pompoen, echt herfst in een potje!!





Pompoensoep, pompoenlasagne, salade met pompoen,.... Dit oranje gevaarte kom je het meest tegen in warme en hartige gerechten. Toen we de opdracht kregen van 'Libelle Lekker', om te koken met pompoen, hebben wij wat meer buiten de comfortzone van de pompoen gekeken.
Knoop je keukenschort al maar om, want wij hebben voor jou een 'pompoen-ONTBIJT'!

Ja, je leest het goed! Een heerlijk laagjes-ontbijt dat je zo zoet maakt als je zelf wilt.
In Amerika gebruiken ze de pompoen al heel vaak in dessertjes, dus dachten wij, waarom niet in een ontbijt? -En zeg nu zelf, ontbijt. Bij HandsOffMyFood zijn we er wég van- Good Morning Cinderella! Where's the pumpkin? 

De combinatie pompoen-yoghurt wat vreemd? Geef het een kans, het is zo smeuïg dat je blijft lepelen in je potje... Ja, ook wanneer het tot de bodem leeg is! ;)

Dit ontbijtje vraagt een beetje voorbereiding, maar dat kan je gerust de avond ervoor doen en vervolgens de boel laten slapen in je koelkast. Voor de crunchy granola kan je ons heerlijk home-made recept, met pompoenpitten, proberen of gekochte -lekker easy roasted nuts-gebruiken.
Opgelet: Gekochte granola is meestal niet suikervrij! Check de ingrediëntenlijst op de verpakking! 

#Dessert
Wil je het graag als dessertje serveren? Gebruik dan opgeklopte plattekaas i.p.v Griekse yoghurt.

#Vegan
Dit receptje is glutenvrij, vegetarisch en vrij van bewerkte suikers! -Lekker clean dus!- De vegans onder ons kunnen de Griekse yoghurt vervangen door soja yoghurt. Wij raden Alpro Soya Mild & Creamy aan. Die heeft  dezelfde structuur als Griekse yoghurt en is lekker zoet van smaak! 



Wat heb je nodig?


  • 1/4 pompoen, ik heb de hokkaido gebruikt.
  • 250gr Griekse yoghurt, Soya Mild & Creamy of opgeklopte plattekaas.
  • gemberpoeder (naar smaak)
  • kaneel (naar smaak)
  • handje dadels
  • scheutje plantaardige melk
  • 1/4 theelepel kruidnagel, tot poeder gevijzeld
  • 1 banaan, in schijfjes
  • honing (als je het zoeter wil)
  • 4 eetlepels granola
How to?
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snij je pompoen in kleinere stukken, verwijder de pitjes en zet in de oven. 
  • Als de pompoen beetgaar is, mag hij uit de oven en afkoelen.
  • Verwijder de schil.
  • Doe de pompoen in je foodprocessor met de dadels, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en een scheutje plantaardige melk.
  • Mix tot een egale puree.
  • Voeg wat kaneel, gemberpoeder en eventueel honing toe aan de yoghurt en meng goed.
  • Nu kan je je laagjes maken.
  • Begin met een laagje pompoenpuree, dan een laagje yoghurt.
  • Hierop leg je de schijfjes banaan.
  • Nadien leg je nog 1 laagje pompoenpuree en 1 laagje yoghurt.
  • Werk af met granola.
  • Geniet van de herfst, in een potje!

Tip: Maak wat meer pompoenpuree. Dit kan je in nog veel meer receptjes gebruiken, zoals voor onze koekjes die binnenkort volgen.

OH MY OATS: Home made and baked GRANOLA!

 
Granola, weer zo een hip receptje dat menig foodie al in 101 verschillende smaken heeft gemaakt.
Ik ga deze keer, natuurlijk hoe kan het ook anders, voor een herfst versie met pompoenpitjes.

Granola is eigenlijk muesli maar dan gebakken in de oven. Hier kan je allerlei smaken toevoegen en krijgt het een lekker krokante bite.
Je kan dit eten met yoghurt, als tussendoortje, met chia pudding, op je fruitsalade,..... De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is zowel warm als koud lekker.

Deze granola is perfect voor bij ons pompoen laagjes ontbijtje dat binnenkort online komt. Dus maak maar alvast een voorraadje.

Opgepast: houd dit goed in het oog want het is snel te hard gebakken! De mijne ziet ook al wat donkerder dan normaal, maar is zeker nog te smaken.

Wat heb je nodig?

  • 60 gr havermout vlokken (gebruik glutenvrij als dit van belang is voor je)
  • 40 gr quinoa , niet gekookt!
  • 30 gr pompoenpitten
  • 20 gr walnoten
  • 30 gr pecannoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • Snuifje zout

How to?

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten in een grote kom.
  • Voeg hierbij de kokosolie en honing, meng goed.
  • Verspreid het mengsel op je bakplaat en bak voor 15 minuutjes.
  • Laat nadien goed afkoelen, mijn verbrande tong spreekt hier uit ervaring!





zaterdag 11 oktober 2014

SATURDAY SMOOTHIE: Beet it!


 Rode biet is stilletjes aan terug een plekje aan het veroveren in de keuken. Het is dan ook echt een superfood!


Rode bieten zijn rijk aan vezels, ijzer, magnesium, foliumzuur,...
Ze bevatten antioxidanten en kunnen helpen je cholesterol te verlagen. Rode bieten zouden ook ons uithoudingsvermogen verbeteren en daarom dagelijks aangeraden voor de sporters onder ons. Dit sapje is dan ook een ideale pre-workout snack.

Als je rode biet voor de eerste keer ruikt, ga je niet direct fan zijn. Ze hebben hun eigen unieke geur, die ik graag omschrijf als boerderijgeur.
Maar hun smaak is veel verrassender, zeker als je ze in sapjes mengt met andere vruchten. Laat dit felgekleurde bolletje je dus niet misleiden en geef ze zeker een kans!

Je kan rode bieten voorgekookt kopen in de groenteafdeling van je supermarkt. Natuurlijk houd ook niemand je tegen om ze zelf te koken.

Wat heb je nodig?

  • 1 gekookte rode biet
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • Sap van 2 sinaasappels
  • Sap van 1 citroen

How to?

Doe al je ingrediënten in de blender en mix.


vrijdag 10 oktober 2014

CELEBRATING FALL: Low-fat frietjes van zoete aardappel, vers uit de oven!





Als ik echt ooit een laatste maaltijd zou moeten kiezen, dan zullen het frietjes van de frituur zijn. Omdat het dan toch de laatste maaltijd zou zijn is het niet nodig om te kijken naar hoe ongezond die wel zijn. Vol vet en toegeven, nadien voel je je nooit super.

Maar hopelijk gaan we nog lang op deze aardbol rond lopen en kijk ik dus wel naar wat gezond is voor je lichaam en wat niet. Dus vervang ik mijn frituurfrietjes door zelf gemaakte ovenfrietjes. En ik moet toe geven, het is the next best thing!

Na enkele tripjes naar the land of the free and home of the brave: Amerika, ben ik superfan van deze sweet potato fries.

Je kan ze daar bijna overal krijgen en ze zijn veel gezonder dan de gewone aardappel. Officieel zijn ze dan ook eigenlijk een knol, een knol vol goedheid voor je gezondheid!

De zoete aardappel vind je in bijna alle supermarkten, vooral bij Lidl zijn ze tijdens het seizoen steeds verkrijgbaar. Het seizoen begint nu en loopt van de herfst tot einde winter.
















Wat heb je nodig?
Voor 2 pers.

  • 350 gr zoete aardappel
  • 1 eetlepel gesmolten geurloze kokosolie, als je deze niet in huis hebt gebruik dan olijfolie
  • 1 theelepel speltmeel of boekweitmeel (Optioneel, hierdoor worden ze iets krokanter)

TIP: Je oven moet toch voorverwarmen. Zet je kokosolie in een potje in de oven , voor enkele minuutjes, om te smelten.

How to?

  • Verwarm je oven op 220 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snij in frietjes. Ik maak ze liever wat dikker, dan de puntjes niet snel.
  • Let er op dat je frietjes ongeveer gelijk van vorm en dikte zijn.
  • Giet de kokosolie over je frietjes. Schud goed zodat de olie op al je frietjes zit.
  • Doe er de eetlepel bloem bij. Schud weer zodat al je frietjes een dun meellaagje hebben.
  • Leg de frietjes ,op een bakpapier, op je bakplaat, het beste is dat ze elkaar niet te veel raken.
  • Bak in de oven voor ongeveer 30 minuuutjes
  • Hou ze wel goed in het oog, zodat ze niet verbranden!

De frietjes gaan nog wat zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Zoete aardappel krijg je bijna alleen krokant in de friteuse. Maar geloof mij, ze om van te smullen!


woensdag 8 oktober 2014

Celebrating Fall: Colorfull Pumpkinpie #Vegan


Toegegeven, deze waanzinnig originele -jep, scoren doe je ermee- "Fall-Pie" maak je niet zomaar eventjes. Ik bedoel, ik heb er echt drie uur intensief werk mee gehad. Het is dan ook op en top 'vegan'. Wil je minder keukenwerk? Neem bladerdeeg in plaats van home-made bouchweatdough en neem ricotta uit een potje. Veganistisch kan je het niet meer noemen, maar lekker is het sowieso! 
Nog tijd-besparingstips? Neem kant-en-klaar gesneden pompoenblokjes!

Maar, vergis je niet. Ik heb van geen minuut spijt. Deze waanzinnig lekkere taart is een echte topper. Hoe de boekweit ging uitdraaien wist ik eerlijk gezegd niet, maar kritische dochters vroegen me tijdens het eten of ik er een heel brood mee wilde bakken. De smaak was het heerlijk en de textuur knapperig krokant! Ik wilde een de-gezondheid-spat-er-af taartje, en boekweit is glutenvrij én heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is zo clean als wat, dus geniet naar hartenlust! 

Veganisten eten géén dierlijke producten, dus ook géén kaas. Moeilijk? Neen, niet zo. Je kan de meeste kazen namelijk prima 'vervangen' door cashewnoten. Het is -op het weken na- in no-time klaar en de smaak is echt lekker. Maak genoeg, zo kan je de dag nadien nog een lekkere Italiaanse wrap maken met ricotta en zongedroogde tomaatjes! 

Organisatie is een must voor dit gerecht. Werk in fases en zet regelmatig je afwas eventjes opzij. Oh ja, en proef even van de pompoen als-ie uit de oven komt. Verrruukkkelllijk! 

Vergeet de cashewnoten niet op voorhand te weken, minstens 2 uur weektijd! :)




Ingrediënten: 

Boekweitmeel: 
  • 600g boekweitmeel (of ander meel, als je dat wil!) 
  • 1tl zout 
  • 1/2 tl bakpoeder 
  • 4el olijfolie 
  • 300ml water (om mee te beginnen), extra toevoegen op 'gevoel' 

Cashewricotta: 
  • 200g cashewnoten 
  • water 
  • een 'flinke' snuif uienpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper naar smaak 

Taart: 
  • 1 flespompoen / butternut (in plakjes van 5mm) 
  • olijfolie (veel!) 
  • 3 tenen knoflook 
  • 3 takjes rozemarijn (hak de blaadjes in kleine stukjes) 
  • 3 grote rode paprika's (of vier kleintjes) 
  • 2 - 3 rode uien 
  • 1el balsamicoazijn 
  • 2el honing 
  • 2 aubergines (in de lengte in plakken van 5mm)
  • 2 courgettes (in de lengte in plakken van 5mm)
  • 450g spinazie (vers) 
  • 300g cashewricotta 
  • geraspte schil van 1 bio-citroen
  • 650g deegbeslag 
  • 2 handenvol basilicum 
  • !optioneel! (niet meer vegan dan!) parmezaankaas (30g)

How to: 

Boekweitmeel: 
  • Meng de ingrediënten in een kom. Voeg water toe. Doe het beetje bij beetje. Je deeg moet een echte 'brooddeegtextuur' krijgen. Normaal is het dan niet meer plakkerig. 
  • Zet het deeg afgedekt weg. 

Cashewnoten 
  • Week de cashewnoten minstens 2 uur in water. 
  • Doe alle ingrediënten in een stevige blender. Ik pureer de cashew-ricotta altijd eerst met een staafmixer, omdat die de noten fijner maalt. Hoe fijner de noot, hoe romiger de ricotta-textuur. Voeg water toe (ongeveer een groot half glas), maar doe dit beetje bij beetje en kijk naar de textuur. Toevoegen kan je altijd...
  • Voeg zout en peper bij naar smaak. 



Taart! 
  • Verwarm de oven op 200°C. 
  • Leg de plakjes pompoen op een bakplaat. Gebruik twee bakplaten als dat nodig is, maar leg de pompoenschijfjes niet op elkaar. 
  • Bestrooi met zout, peper en olijfolie. 
  • Zet 35 minuten in de oven, voeg na 20 minuten de fijn gesneden schijfjes look en de gehakte rozemarijn toe.


  • Leg de paprika's op een bakplaat en verwarm ze 35 minuten onder in de oven (onder de pompoen). Haal ze uit de oven als ze rimpelig en zwart worden. 
  • Doe ze in een kom en wacht 10 minuten. Dek ze eventueel af met vershoudfolie. 
  • Ontvel de paprika's en verwijder de zaadjes. Snijd ze in grote stukken.
     
  • Verhit twee eetlepels olie in een ban en bak de uien. Laat ze karameliseren (10 minuten) en roer goed. 
  • Voeg de honing en de balsamico toe. Roer steeds en laat 5 minuten heet worden. 


  • Verhit de grillpan. Smeer alle aubergines en courgetteplakken in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril ze gaar (in porties). Zet even opzij. 
  • Doe de spinazie in een kom en overgiet met kokend water. Laat de blaadjes even afkoelen en schep ze in een schone vaatdoek. Knijp zoveel mogelijk water weg. 
  • Doe de spinazie op je snijplank en hak héél fijn. 
  • Meng de spinazie met 200g ricotta, de geraspte schil van 1 citroen, eventueel wat parmezaan, zout en peper. 
  • Bekleed je springvorm met bakpapier. 
  • Rol je deeg uit tot een grote pizza. Opgelet, boekweit heeft een droge structuur en heeft de neiging om uit elkaar te vallen. Dit is een 'knoei'-werkje. Doe het eventueel in kleinere lapjes die je aan elkaar kleeft in de vorm. Je hebt nog 1/3 van je deeg nodig als 'deksel'. Leg dit even opzij. 
  • Leg op de bodem van de springvorm verse basilicumblaadjes (de helft van je plantje). 
  • Bekleed met lagen (maak alles op):
    - courgette
    - aubergine
    - paprika
    - spinazie-ricotta
    - pompoen
    - ui
    - 100g ricotta 



  • Rol je laatste deeg uit tot deksel. Dek je taart af en duw de randjes aan. Maak in het midden een gaatje met je vinger. 
  • Indien je géén vegan bent kan je de taart bestrijken met eigeel. 
  • Zet de taart 45 minuten in je oven. 
  • Je kan ze warm eten, of koud!