maandag 16 februari 2015

VEGGIE VIBES: Linzenschotel met #pompoen en #feta!


Oh ja, zolang de pompoen te verkrijgen is komt ze hier op tafel! Dit receptjes is er eigenlijk nog eentje dat we hebben uitgeprobeerd voor de foodblog wedstrijd. Als wedstrijdmateriaal vonden we dit te eenvoudig. Maar deze heerlijke schotel staat hier nog steeds regelmatig in de oven.

Zo eenvoudig en zo lekker! Het geheim zit hier echt in de kruiden. Zonder de kruiden krijg je maar een flauwe schotel. Met de kruiden is het een smaakexplosie in je mond.

Er is een snelle en iets minder snelle optie. Voor de snelle optie snij je al je pompoen in blokjes. Voor de mooiere, maar minder snelle optie snij je slecht 1/4de van de pompoen in blokjes. De rest verdeel je in 2 gelijke delen.

Wat heb je nodig?
voor 2 pers.

  • 1 Butternut pompoen
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100gr groene linzen
  • 100gr feta
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel vermalen korianderzaadjes
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel verse koriander

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 2cm. (voor de mooiere, maar minder snellere optie lees hierboven.)
  • Bak ze in de oven  met een beetje olijfolie tot ze beetgaar zijn.
  • Ondertussen kook je de linzen met het laurierblaadje.
  • Snij je ui en look fijn en fruit ze in wat olie.
  • Voeg de linzen en pompoenblokjes hierbij.
  • Als je de minder snelle optie kiest, haal je je blokjes uit de oven en de grotere schijven moeten nog wat langer bakken.
  • Doe alles in ovenschotel met de korianderzaadjes, chilivlokken, peper en zout.
  • De feta verkruimel je hier boven op.
  • Bij de minder snelle optie schik je de pompoenschijven mooi naast elkaar. Het linzenmengsel verdeel je over de onderkant van de schijven.
  • Bak nog eens ongeveer 10-15min in de oven, tot je feta een licht kleurtje krijgt.
  • Serveer met fijngehakte verse koriander.


zondag 15 februari 2015

SUPER SOUPS: Pittig soepje met #quinoa en #kikkererwten


Moest je het nog niet gemerkt hebben: wij zijn totally into soep deze winter. Vandaag is het een prachtige bijna-lente-dag! Maar we hebben wel al wat gure en koude weken achter de rug. Dan snakt mijn lichaam naar meer dan lunch met een luchtige soep of een frisse salade.

Dit pittig soepje is een echte maaltijdsoep dat je lang een verzadigd gevoel geeft. Door de combinatie van peulvruchten en quinoa krijg je een hoop eiwitten binnen. Ze is dus ideaal voor vegetariërs, maar eigenlijk voor iedereen!

Wat heb je nodig?

  • 1 grote rode ui
  • 2 grote stengels bleekselderij
  • 2 teentjes look
  • 1 pikante peper
  • 400 gr kikkererwten, zelf gekookt (graag!) of uit blik
  • 70gr ongekookte quinoa
  • 400gr tomatenblokjes 
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 750ml groentebouillon  
  • Om te serveren: Basilicumblaadjes 

How to?

  • Snij je ui fijn, de bleekselderij mag in blokjes.
  • Fruit deze in een grote kookpot met de olie.
  • Snij de look en het pepertje fijn.
  • Voeg ze bij in de pot, samen met de kruiden.
  • Roer 2 minuutjes goed door.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en blijf goed roeren.
  • Voeg de kikkererwten, quinoa, tomatenblokjes en de bouillon erbij.
  • Breng alles aan de kook en laat ongeveer 25 minuten sudderen op een lager vuurtje.
  • Laat even afkoelen.
  • Ga er even met je staafmixer door, maar zorg ervoor dat niet alles gemixt word.
  • Voeg eventueel wat peper en zout toe en werk af met enkele basilicumblaadjes.


donderdag 12 februari 2015

Valentine vibes: Chocolade & pindakaas fudge #fortheloveofchocolate!


Wat zijn de populairste cadeaus voor Valentijn? Volgens mij parfum, bloemen en juwelen. Maar de topper blijft toch chocolaatjes! Elke vrouw krijgt graag een grote doos met vol met chocolade. Alleen is er één probleem voor ons health-foodies: de doorsnee chocolade zit vol met suikers en chemische troep. Dan maken wij ze toch gewoon zelf! Of.....wij smijten het receptje online zodat mister-HandsoffmyFOOD dit nog een keertje kan maken voor mijn valentijn, hint, hint.

Voor diegene die nog niet bekend zijn met fudge. Fudge is een soort van zachte chocolade. Je kan het best vergelijken met een vulling van een praline, zonder buitenlaagje.

Ik vond dat ik deze chocolade & pindakaas fudge nu  niet echt onder skinny sinner kon zetten. Want eens deze heerlijkheden klaar zijn, is er de kans dat je ze allemaal in één keer binnen speelt!

Het health gehalte van de fudge heb je zelf in handen. Hoe puurder je chocolade, hoe gezonder. Ben je vegan? Ook voor jullie is er al heerlijke chocolade te verkrijgen. Ga voor een pindakaas met 100% pinda's en je fudge is as healthy as can be.

Alvast een happy Valentine foodies!

Wat heb je nodig?

  • 100gr chocolade, hoe puurder hoe beter!
  • 3 grote, maar echt grote, eetlepels pindakaas
  • 1 tot 2 eetlepels gehakte noten

How to?

  • Smelt je chocolade en pindakaas in een steelpannetje.
  • Voeg hierbij je noten.
  • Giet het mengsel in siliconen vormpjes.
  • Zet in de koelkast voor min. 2 uur.
  • Kan je zolang niet wachten? Zet je fudge dan even in de diepvriezer.
  • Bewaar ze in de koelkast, als je ze niet allemaal direct op eet.

woensdag 11 februari 2015

VEGAN VIBES: Beetbeet-beetbeet BEET! #Valentinefoodie


Oranje boven! Of paars? Een ding is zeker, deze gratin vraagt om gezien te worden! #wauw! Knallende kleuren op je bord, samen met een groene side-dish wordt dit een spettertje op de tafel. 

Ingrediënten:
4personen


- olijfolie
- 2 zoete aardappelen, geschild en in dunne schijfjes (3mm)
- 200ml amandelmelk
- zeste van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- 1tl rozemarijn
- 1tl chilipoeder
- peper
- zeezout
- 250g voorgekookte bieten, in dunne schijfjes
- 2el edelgistvlokken (te vervangen door parmezaan)
- zuivelvrije kaas (je kan dit ook perfect doen met mozzarella!) 


How to: 
- Verwarm de oven op 180°.
- Schep de zoete aardappelen om in de marinade van melk, citroenschil, knoflook, rozemarijn, peper, zout en chilipoeder. Laat 20 minuten marineren.
- Neem telkens een aardappelschijfje uit de melk, schudt de overige melk er af en leg dakpansgewijs op elkaar in een ovenschaal, tot de bodem bedekt is.
-  Leg er een laagje bieten over en bestrooi met wat edelgistvlokken.
- Herhaal de vorige laagjes tot alles 'op' is.
- Giet wat eetlepels achtergebleven melk over de gratin en werk af met de edelgistvlokken.
- Zet 50 minuten in de oven.
- Na 50 minuten controleer je met een prikker of alles gaar is. Bestrooi met (zuivelvrije) mozarrella en zet nog even onder de grill, tot er een korstje tevoorschijn komt. 



VEGAN VIBES: Sssspaghetti alla carbonara #whoneedsbacon?


Had ik jullie al gezegd dat ik geen pasta meer at? Ja... niet uit gewichtsoverwegingen, maar gewoon uit smaak! Ik ontdekte nog niet zo heel lang geleden de sobanoodles waar Charlotte het kortgeleden nog over had. Héérlijk. 
Ze zijn skinny -check!-, maar vooral ook licht verteerbaar. Geen opgeblazen gevoel meer na een bordje vol pasta! Hoera! 

Deze pasta vraagt amper werk en is goddelijk lekker! Enkele interessante foodie-weetjes nodig? Shii-takepaddenstoelen zijn niet alleen bij de lekkerste eetbare paddenstoelen ter wereld, het versterkt je immuunsysteem drastisch. In deze grieperige tijden is het dus best oké om een bakje achterover te kieperen -of in je pasta, hoe je 't wil!- 

Ingrediënten:
2 personen 


Shii-takebacon 

  • Versgemalen zwarte peper 
  • Zeezout 
  • 2tl paprikapoeder 
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1tl uienpoeder 
  • 1el plantaardige olie 
  • 200g shii-take



Pasta

  • 250g soba-noodles
  • zeezout 
  • 1el olijfolie 
  • 200ml groentebouillon 
  • 1tl knoflookpoeder 
  • 1tl uienpoeder 
  • 60ml geweekte cashewnoten (4u) 
  • 60ml water 
  • peper 
  • peterselie, een handvol, grof gehakt 

How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°. 
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor de shii-takebacon in een kom, behalve de shii-take. 
- Snij de paddenstoelen in fijne schijfjes. Meng onder de 'dressing'.
- Spreid uit op het bakblik. 
- Bak 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Ze moeten goudbruin zijn.

- Kook de noodles.
- Giet de noodles af en schep er een eetlepel olijfolie door. Zet apart.
- Maak ondertussen de saus.
- Kook de groentebouillon. Roer er het uien- en knoflookpoeder door.
- Blend de cashewnoten met de 60ml water. Je krijgt cashewroom.
- Meng de cashewnotenroom door de groentebouillon.
- Laat het al roerend indikken (5 minuten)
- Breng op smaak met een stevige draai aan je zout- en pepermolen. Deze saus heeft wat nodig!
- Meng de saus door de pasta, roer er de paddenstoelen over en bestrooi met de gehakte peterselie.  

OH MY OATS: Ontbijtpizza met liefde gebakken #Valentinevibes


Valentijn komt eraan, de dag van de liefde. De ene is er gek op en de andere wordt er juist gek van. Ik ben dus zo één van die valentijnfreaks. De tegenstanders komen dan vaak af met: als je elkaar graag ziet dan moet je dat elke dag tonen en  niet maar op 1 commerciële dag. Akkoord, maar kom zeg, toon jij je geliefde zo vaak als je zou willen dat je hem/haar graag ziet?

Spijtig genoeg heeft iedereen het vaak zo druk met het huishouden, gezin, werk of andere dingen. Dat er niet elke dag nog tijd voor overblijft. Dus waarom niet besluiten om hier 1 volledige dag of avond in het jaar voor vrij te maken?

Cadeaus die zeggen hoe graag je iemand ziet hoeven niet de grootste of duurste te zijn. Een klein liefdevol gebaar kan al genoeg zijn. En dan zeggen dat wij vrouwen moeilijk zijn ;)!

Dit jaar kan jij jou geliefde verrassen met een ontbijtje op bed. Maak een verse smoothie of sapje, deze heerlijke ontbijtpizza met fruit en zet er een klein bloemetjes bij, en klaar is je cadeau met liefde gebakken!

Wat heb je nodig?
1 persoon

  • 40gr havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 ei 
  • Optioneel: kaneel of vanille extract
  • Om te beleggen: Pindakaas, Griekse yoghurt en fruit.

How to?

  • Verwam je oven op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je ingrediënten goed onder elkaar. Als je deeg te droog is voeg je wat plantaardige melk toe, is het te nat, wat meer havermout.
  • Vorm met een lepel een hartje van het deeg op het bakpapier.
  • Bak in de oven voor ongeveer 15 minuten.
  • Beleg eerst met een laag pindakaas, dan yoghurt en leg er lekker veel fruit op.
  • Ik heb al mango, frambozen en banaan geprobeerd, ze waren allemaal even lekker!

dinsdag 10 februari 2015

SKINNY SINNER Asian Hummus #Edamame

Als rasechte Antwerpenaar waan ik me dagelijks even in Azië wanneer ik door China Town fiets. Regelmatig spring ik dus wel eens een Aziatische supermarkt binnen en koop dan iets onbekend. Hier gaat een hele nieuwe culinaire wereld voor me open. Een wereld waar ik soms ronduit bizarre dingen, maar meestal absoluut héérlijke ingrediënten leer kennen. Zo vond ik ook de Edamameboon.

Dit is echt een Superfood, mét grote S! Deze jonge sojabonen zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamine A en C, ijzer en omega 3-verzuren. Eigenlijk ontbreekt het maar één ding: calorietjes!

Deze boontjes zijn ideaal te serveren als bijgerecht bij sushi, of als tussendoortje. Kook ze enkele minuten, laat ze vervolgens schrikken in ijskoud water, bestrooi met zout en smul er op los! Je kan de boontjes uit de pel halen op voorhand, of je eet ze gewoon zo uit het vuistje en gooit de pel dan weg. Dat is wat je voorkeur geniet, maar hoe dan ook: dit is een healthy snack die je op minder dan 10 minuten op tafel tovert.

Ik had echter zin in een dipsausje bij mijn cocktailtomaatjes en besloot een Aziatische hummus te maken op basis van Edamame. Easy-To-Make, gezond en héérlijk. Wat wil je nu nog meer?

Wat heb je nodig?
- 200 gr edamameboontjes (= +/- 100 gr gepelde edanameboontjes)
- 40 gr tahini
- zout naar smaak
- 20 gr basilicum
- 1/2 limoen
- 2 el olijfolie

How to?
- Kook de edamameboontjes gedurende 5 à 6 minuten in gezouten water. Laat vervolgens schrikken in koud water en pel de boontjes.
- Voeg de gepelde edamame samen met de overige ingrediënten en blend dit goed met een mixer of in een blender. Proef en voeg naar smaak extra limoen, basilicum, olie of zout toe.
- Serveer als dipsaus, op een cracker of bij je gerecht.