woensdag 11 februari 2015
VEGAN VIBES: Beetbeet-beetbeet BEET! #Valentinefoodie
Oranje boven! Of paars? Een ding is zeker, deze gratin vraagt om gezien te worden! #wauw! Knallende kleuren op je bord, samen met een groene side-dish wordt dit een spettertje op de tafel.
Ingrediënten:
4personen
- olijfolie
- 2 zoete aardappelen, geschild en in dunne schijfjes (3mm)
- 200ml amandelmelk
- zeste van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- 1tl rozemarijn
- 1tl chilipoeder
- peper
- zeezout
- 250g voorgekookte bieten, in dunne schijfjes
- 2el edelgistvlokken (te vervangen door parmezaan)
- zuivelvrije kaas (je kan dit ook perfect doen met mozzarella!)
How to:
- Verwarm de oven op 180°.
- Schep de zoete aardappelen om in de marinade van melk, citroenschil, knoflook, rozemarijn, peper, zout en chilipoeder. Laat 20 minuten marineren.
- Neem telkens een aardappelschijfje uit de melk, schudt de overige melk er af en leg dakpansgewijs op elkaar in een ovenschaal, tot de bodem bedekt is.
- Leg er een laagje bieten over en bestrooi met wat edelgistvlokken.
- Herhaal de vorige laagjes tot alles 'op' is.
- Giet wat eetlepels achtergebleven melk over de gratin en werk af met de edelgistvlokken.
- Zet 50 minuten in de oven.
- Na 50 minuten controleer je met een prikker of alles gaar is. Bestrooi met (zuivelvrije) mozarrella en zet nog even onder de grill, tot er een korstje tevoorschijn komt.
VEGAN VIBES: Sssspaghetti alla carbonara #whoneedsbacon?
Had ik jullie al gezegd dat ik geen pasta meer at? Ja... niet uit gewichtsoverwegingen, maar gewoon uit smaak! Ik ontdekte nog niet zo heel lang geleden de sobanoodles waar Charlotte het kortgeleden nog over had. Héérlijk.
Ze zijn skinny -check!-, maar vooral ook licht verteerbaar. Geen opgeblazen gevoel meer na een bordje vol pasta! Hoera!
Deze pasta vraagt amper werk en is goddelijk lekker! Enkele interessante foodie-weetjes nodig? Shii-takepaddenstoelen zijn niet alleen bij de lekkerste eetbare paddenstoelen ter wereld, het versterkt je immuunsysteem drastisch. In deze grieperige tijden is het dus best oké om een bakje achterover te kieperen -of in je pasta, hoe je 't wil!-
Ingrediënten:
2 personen
Shii-takebacon
- Versgemalen zwarte peper
- Zeezout
- 2tl paprikapoeder
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl uienpoeder
- 1el plantaardige olie
- 200g shii-take
Pasta
- 250g soba-noodles
- zeezout
- 1el olijfolie
- 200ml groentebouillon
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl uienpoeder
- 60ml geweekte cashewnoten (4u)
- 60ml water
- peper
- peterselie, een handvol, grof gehakt
How to:
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor de shii-takebacon in een kom, behalve de shii-take.
- Meng alle ingrediënten voor de shii-takebacon in een kom, behalve de shii-take.
- Snij de paddenstoelen in fijne schijfjes. Meng onder de 'dressing'.
- Spreid uit op het bakblik.
- Spreid uit op het bakblik.
- Bak 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Ze moeten goudbruin zijn.
- Kook de noodles.
- Giet de noodles af en schep er een eetlepel olijfolie door. Zet apart.
- Maak ondertussen de saus.
- Kook de groentebouillon. Roer er het uien- en knoflookpoeder door.
- Blend de cashewnoten met de 60ml water. Je krijgt cashewroom.
- Meng de cashewnotenroom door de groentebouillon.
- Laat het al roerend indikken (5 minuten)
- Breng op smaak met een stevige draai aan je zout- en pepermolen. Deze saus heeft wat nodig!
- Meng de saus door de pasta, roer er de paddenstoelen over en bestrooi met de gehakte peterselie.
- Kook de noodles.
- Giet de noodles af en schep er een eetlepel olijfolie door. Zet apart.
- Maak ondertussen de saus.
- Kook de groentebouillon. Roer er het uien- en knoflookpoeder door.
- Blend de cashewnoten met de 60ml water. Je krijgt cashewroom.
- Meng de cashewnotenroom door de groentebouillon.
- Laat het al roerend indikken (5 minuten)
- Breng op smaak met een stevige draai aan je zout- en pepermolen. Deze saus heeft wat nodig!
- Meng de saus door de pasta, roer er de paddenstoelen over en bestrooi met de gehakte peterselie.
OH MY OATS: Ontbijtpizza met liefde gebakken #Valentinevibes
Spijtig genoeg heeft iedereen het vaak zo druk met het huishouden, gezin, werk of andere dingen. Dat er niet elke dag nog tijd voor overblijft. Dus waarom niet besluiten om hier 1 volledige dag of avond in het jaar voor vrij te maken?
Cadeaus die zeggen hoe graag je iemand ziet hoeven niet de grootste of duurste te zijn. Een klein liefdevol gebaar kan al genoeg zijn. En dan zeggen dat wij vrouwen moeilijk zijn ;)!
Dit jaar kan jij jou geliefde verrassen met een ontbijtje op bed. Maak een verse smoothie of sapje, deze heerlijke ontbijtpizza met fruit en zet er een klein bloemetjes bij, en klaar is je cadeau met liefde gebakken!
Wat heb je nodig?
1 persoon
- 40gr havermout
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 ei
- Optioneel: kaneel of vanille extract
- Om te beleggen: Pindakaas, Griekse yoghurt en fruit.
How to?
- Verwam je oven op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Meng al je ingrediënten goed onder elkaar. Als je deeg te droog is voeg je wat plantaardige melk toe, is het te nat, wat meer havermout.
- Vorm met een lepel een hartje van het deeg op het bakpapier.
- Bak in de oven voor ongeveer 15 minuten.
- Beleg eerst met een laag pindakaas, dan yoghurt en leg er lekker veel fruit op.
- Ik heb al mango, frambozen en banaan geprobeerd, ze waren allemaal even lekker!
dinsdag 10 februari 2015
SKINNY SINNER Asian Hummus #Edamame
Als rasechte Antwerpenaar waan ik me dagelijks even in Azië wanneer ik door China Town fiets. Regelmatig spring ik dus wel eens een Aziatische supermarkt binnen en koop dan iets onbekend. Hier gaat een hele nieuwe culinaire wereld voor me open. Een wereld waar ik soms ronduit bizarre dingen, maar meestal absoluut héérlijke ingrediënten leer kennen. Zo vond ik ook de Edamameboon.
Dit is echt een Superfood, mét grote S! Deze jonge sojabonen zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamine A en C, ijzer en omega 3-verzuren. Eigenlijk ontbreekt het maar één ding: calorietjes!
Deze boontjes zijn ideaal te serveren als bijgerecht bij sushi, of als tussendoortje. Kook ze enkele minuten, laat ze vervolgens schrikken in ijskoud water, bestrooi met zout en smul er op los! Je kan de boontjes uit de pel halen op voorhand, of je eet ze gewoon zo uit het vuistje en gooit de pel dan weg. Dat is wat je voorkeur geniet, maar hoe dan ook: dit is een healthy snack die je op minder dan 10 minuten op tafel tovert.
Ik had echter zin in een dipsausje bij mijn cocktailtomaatjes en besloot een Aziatische hummus te maken op basis van Edamame. Easy-To-Make, gezond en héérlijk. Wat wil je nu nog meer?
Wat heb je nodig?
- 200 gr edamameboontjes (= +/- 100 gr gepelde edanameboontjes)
- 40 gr tahini
- zout naar smaak
- 20 gr basilicum
- 1/2 limoen
- 2 el olijfolie
How to?
- Kook de edamameboontjes gedurende 5 à 6 minuten in gezouten water. Laat vervolgens schrikken in koud water en pel de boontjes.
- Voeg de gepelde edamame samen met de overige ingrediënten en blend dit goed met een mixer of in een blender. Proef en voeg naar smaak extra limoen, basilicum, olie of zout toe.
- Serveer als dipsaus, op een cracker of bij je gerecht.
Dit is echt een Superfood, mét grote S! Deze jonge sojabonen zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamine A en C, ijzer en omega 3-verzuren. Eigenlijk ontbreekt het maar één ding: calorietjes!
Deze boontjes zijn ideaal te serveren als bijgerecht bij sushi, of als tussendoortje. Kook ze enkele minuten, laat ze vervolgens schrikken in ijskoud water, bestrooi met zout en smul er op los! Je kan de boontjes uit de pel halen op voorhand, of je eet ze gewoon zo uit het vuistje en gooit de pel dan weg. Dat is wat je voorkeur geniet, maar hoe dan ook: dit is een healthy snack die je op minder dan 10 minuten op tafel tovert.
Ik had echter zin in een dipsausje bij mijn cocktailtomaatjes en besloot een Aziatische hummus te maken op basis van Edamame. Easy-To-Make, gezond en héérlijk. Wat wil je nu nog meer?
Wat heb je nodig?
- 200 gr edamameboontjes (= +/- 100 gr gepelde edanameboontjes)
- 40 gr tahini
- zout naar smaak
- 20 gr basilicum
- 1/2 limoen
- 2 el olijfolie
How to?
- Kook de edamameboontjes gedurende 5 à 6 minuten in gezouten water. Laat vervolgens schrikken in koud water en pel de boontjes.
- Voeg de gepelde edamame samen met de overige ingrediënten en blend dit goed met een mixer of in een blender. Proef en voeg naar smaak extra limoen, basilicum, olie of zout toe.
- Serveer als dipsaus, op een cracker of bij je gerecht.
maandag 9 februari 2015
VEGAN VIBES: Buckwheatrisotto -cozy korreltjes- and roasted cauliflower! Wég met saaie bloemkool!
Dit is echt een topgerechtje! Gehuld in romige boekweitkorrels krijg je knapperige bloemkoolroosjes met tahinroom. Geniet, elke hap is een beetje winter!
Ingrediënten:
(voor 4 personen)
Bloemkool:
- 60ml olijfolie
- 60ml balsamicoazijn
- 4 teentjes knoflook
- 2tl gedroogde tijm
- versgemalen zwarte peper
- 1/2tl zout
- 450g bloemkoolroosjes
Tahinroom:
- 75g tahinroom
- 1el gehakte munt
- 1el gehakte peterselie (+ extra garnering)
- 150g sojayoghurt
- zeste van 1 citroen
- 2el citroensap
- 2el warm water
Voor de boekweitrisotto:
- 1,5l groentenbouillon
- 3el olijfolie
- 1 grote ui
- 250g boekweit
- 100ml witte wijn
How to:
- Verwarm de oven op 220°.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Meng alle ingrediënten voor de bloemkool, behalve de bloemkool.
- Spreid de bloemkool uit over de bakplaat.
- Schenk er de dressing over en meng goed door elkaar. Zet zo'n 25 minuten in de oven.
- Hou de bloemkool een beetje in de gaten.
- Roer ondertussen alle ingrediënten voor de tahinroom door elkaar tot een glad en romig mengsel. Zet apart.
- Maak nu de risotto. Verhit de bouillon in een pannetje.
- Verhit de olijfolie in een ander pannetje. Bak de ui hier glazig in.
- Doe de boekweit bij de ui. Rooster en roer lichtjes.
- Schenk de wijn erbij en roer tot de wijn verdampt is.
- Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe en roer telkens tot het vocht volledig verdwenen is.
- De risotto is klaar als het vocht volledig is opgenomen en de boekweit beetgaat is. Geduld!
- Haal de pan van het vuur, roer de tahinroom en de helft van de bloemkool door de boekweit.
- Laat 2 minuten staan met het deksel op de pan.
- Schep in potjes. Werk af met de overgebleven bloemkool.
- Bestrooi met peterselie.
Ingrediënten:
(voor 4 personen)
Bloemkool:
- 60ml olijfolie
- 60ml balsamicoazijn
- 4 teentjes knoflook
- 2tl gedroogde tijm
- versgemalen zwarte peper
- 1/2tl zout
- 450g bloemkoolroosjes
Tahinroom:
- 75g tahinroom
- 1el gehakte munt
- 1el gehakte peterselie (+ extra garnering)
- 150g sojayoghurt
- zeste van 1 citroen
- 2el citroensap
- 2el warm water
Voor de boekweitrisotto:
- 1,5l groentenbouillon
- 3el olijfolie
- 1 grote ui
- 250g boekweit
- 100ml witte wijn
How to:
- Verwarm de oven op 220°.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Meng alle ingrediënten voor de bloemkool, behalve de bloemkool.
- Spreid de bloemkool uit over de bakplaat.
- Schenk er de dressing over en meng goed door elkaar. Zet zo'n 25 minuten in de oven.
- Hou de bloemkool een beetje in de gaten.
- Roer ondertussen alle ingrediënten voor de tahinroom door elkaar tot een glad en romig mengsel. Zet apart.
- Maak nu de risotto. Verhit de bouillon in een pannetje.
- Verhit de olijfolie in een ander pannetje. Bak de ui hier glazig in.
- Doe de boekweit bij de ui. Rooster en roer lichtjes.
- Schenk de wijn erbij en roer tot de wijn verdampt is.
- Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe en roer telkens tot het vocht volledig verdwenen is.
- De risotto is klaar als het vocht volledig is opgenomen en de boekweit beetgaat is. Geduld!
- Haal de pan van het vuur, roer de tahinroom en de helft van de bloemkool door de boekweit.
- Laat 2 minuten staan met het deksel op de pan.
- Schep in potjes. Werk af met de overgebleven bloemkool.
- Bestrooi met peterselie.
zondag 8 februari 2015
VEGAN VIBES: Sobanoedels met een sesamdressing
Dit is een fris gerechtje met smaken die je in onze Belgische keuken niet vaak tegenkomt.
Dan heb ik over: sesam, koriander, limoen,mmmmm!
Dit gerechtje met sobanoedels is het perfecte comfort food. Het is niet veel werk en je kan het op slobberen met enkel een vork (of stokjes!) op de sofa, in je pyjama. Bij mij hoort daar dan vaak nog vogelnest-haar en een make-upvrije snoet bij.
Sobanoedels vind je bij Bio-planet, Albert Hein of natuurwinkels die tegenwoordig als kolen uit de grond schieten. Er zijn verschillende varianten meestal bevatten ze boekweit en is hier gember, zoete aardappel, zwarte rijst of andere aan toegevoegd. Maar je vind ze ook bijvoorbeeld puur met zwarte rijst. Opgepast, niet alle sobanoedels zijn zo zuiver als ze moeten zijn, soms is er tarwebloem aan toegevoegd, de snoodaards! Dit is vooral belangrijk als je glutenvrij wil eten.
Tip: Dit is ook superlekker met tofufrietjes.
Wat heb je nodig?
voor 2 personen
- 1 pak sobanoedels (ik heb de zwarte gekocht maar dat mag ook andere zijn)
- 1 handvol champignons
- 1 courgette
- 2 stengeltjes bosui (het mooie woord voor pijp-ajuin)
voor de saus
- 50gr sesamzaadjes
- olijfolie
- snufje zout
- sesamolie
- Mini stukje verse gember
- eetlepel koriander
- sap van een halve limoen
- 3 eetlepels water
- optioneel: als je de smaak te sterk- of gewoon fan bent-vindt kan je een theelepel pindakaas erbij doen.
How to?
- Rooster je sesamzaadje kort in een koekenpan.
- Giet ze in de foodprocessor met wat olijfolie en een snufje zout.
- Mixen tot een glad geheel. Ik had nog wat hele zaadjes, maar dit is niet erg.
- Voeg hierbij het stukje gember,de koriander,het limoensap en het water.
- Proef even, als het te sterk is voor jou voeg je er een theelepel pindakaas bij.
- Kook je noedels zoals aangegeven op de verpakking.
- Snij je champignons, courgettes en bosui in stukjes en bak ze een wokpan tot beetgaar.
- Voeg je noedels, groenten en sausje bij elkaar en werk af met nog wat blaadjes koriander en sesamzaadjes.
zaterdag 7 februari 2015
VEGAN VIBES: #salade met #Spruitjes #Rozijnen en Appel!!
Spruitjes, we zijn er niet allemaal zo fan van. Ze hebben het vooroordeel van niet lekker te zijn en niemand zou ze lusten. Maar spruitjes kunnen heerlijk zijn en zijn super gezond. Zo bevatten ze meer vitamines C dan onze oranje vriend, de sinaasappel!
Ook hier was het mij nog nooit gelukt om ze echt lekker te krijgen, tot nu. Deze salade met spruitjes is heel wat anders dan de bittere doorgekookte groene bolletjes uit grootmoeders tijd. Nee, dit zijn hypermoderne bijna 'raw' spruitjes. De appel en pitjes zorgen voor een goede crunch.
Serveer ze onmiddellijk om de bittere smaak te vermijden!
Wat heb je nodig?
How to?
Ook hier was het mij nog nooit gelukt om ze echt lekker te krijgen, tot nu. Deze salade met spruitjes is heel wat anders dan de bittere doorgekookte groene bolletjes uit grootmoeders tijd. Nee, dit zijn hypermoderne bijna 'raw' spruitjes. De appel en pitjes zorgen voor een goede crunch.
Serveer ze onmiddellijk om de bittere smaak te vermijden!
Wat heb je nodig?
- 175gr spruitjes
- 0.5 zoete appel
- handjevol rozijnen
- 1 teentje look
- 0.5 eetlepel honing of dergelijke
- sap van 0.5 citroen
- 1.5 eetlepel pijnboompitjes (of de meer budgetvriendelijke oplossing, zonnebloempitten)
- snufje zout
How to?
- Schil en snij je appel in blokjes.
- Doe je appel, rozijnen en citroensap te samen en zet even opzij.
- Snij de spruitje in dunne plakjes.
- Snij je look fijn en fruit deze in een pan met een beetje olie.
- Giet je appel en rozijnen af en laat ze even uitlekken.
- Voeg ze nadien toe aan de pan te samen met de honing.
- Roer een minuutje goed door en doe dit alles in een kommetje.
- Bak nu je spruitjes in de pan, blijf goed roeren.
- Ongeveer voor 2 minuten zodat ze hun mooie groene kleur behouden.
- Voeg het appelmengsel toe en roer nog even goed door.
- Serveer met een snufje zout en je pitjes. Ik heb er nog een paar blaadjes spinazie bij gedaan.
Abonneren op:
Posts (Atom)