woensdag 18 mei 2016

VEGAN VIBES: Krokant Knäckebröd, helemaal Zweeds. Want we houden van Scandinavisch goed.






Er is iets magisch aan bakken. Vroeger, toen ik nog niet vegan of gezond at, was ik een absolute liefhebber van patisserie. De dag dat mijn eerste roomsoezen lukten, herinner ik me nog glashelder. Van puur plezier at ik ze bijna allemaal zelf op. Heerlijk.
Het fijnste aan bakken volgens mij, is de geur die het in je hele huis verspreidt. Je kan er moeilijk niet blij van worden, toch? Zelfs vandaag, nu ik geen echt brood meer eet, kan ik nog genieten van de geuren van artisanaal gebakken broodjes. 

OH MY OATS: Zoete appels in de oven met quinoa en bessen. Een stukje hemel.


Ik ben een echte appelfanaat. Niet alleen ik trouwens, ook mijn kinderen verslinden er minstens twee per dag. Ik eet ze graag snel snel uit het vuistje, of gewoon lekker warm... gebakken in de oven. Het was héél erg lente, maar met de wat koudere dagen nu, krijg ik een beetje herfst-weemoed. Gebakken appeltjes dan maar.
Het recept op zich is super-simpel om te maken. Je hoeft er weinig voor te kunnen koken. Misschien is mengen wel het enige wat je echt moet doen. 

dinsdag 17 mei 2016

VEGAN VIBES: Pasta Puttanesca! Haal Italiê gewoon even in je keuken! #roastedtomatodish




Hoewel de zon ons niet echt vergezelde vandaag, weiger ik nog langer toe te geven aan die donkere wolken. En, hoe haal je meer zomer in je huis dan met heerlijke romige Italiaanse tomatensaus? Voor mij is het een instant-flashback naar onze lekkere maanden in Toscane en Bologna, enkele jaren geleden. De smaak van de zon zit letterlijk in de Mediterraanse keuken. En, als je de zon niet mee hebt -zoals wij dus-, kan je, net als ik, de tomaten gewoon even roosteren in de oven! ;)

maandag 16 mei 2016

WEETJE: Heeft fruit teveel suiker?! #geefmijmaardiezoutekoekjes

Enkele weken geleden verscheen mijn foto in Flair België. Waar ik dacht dat de reportage de nadruk zou leggen op een verandering van eetpatroon, ging het voornamelijk over 'vermageren'. Dat ik veel ben afgevallen door all the way vegan te gaan, zal ik niet ontkennen. Dat het me gemotiveerd houdt, als het moeilijk gaat, ook niet.
Nu goed, ik ben zwanger en kan me dus behoorlijk ergeren aan sluipkilo's. Na zes maanden zwangerschap zijn er ook zo'n 5 kilo's aangevlogen. Hoewel iedereen me toeroept dat het normaal is om bij te komen -gezond zelfs-, kan ik er niet aan weerstaan om af en toe weemoedig te staren naar die strakke zomerjurkjes. Oh god. Gaan ze ooit nog passen? 


woensdag 11 mei 2016

VEGAN VIBES: Superfood-wraps! Gevuld met courgettesliertjes, pesto, avocado-dressing én gegrilde aubergine!



Oke. Ik dacht: Doe eens wat anders met courgette-slierten. Eindeloos veel pasta-bordjes geleden vond ik 'zoodles', of, courgette-noodles, een fantastisch initiatief om mijn cravings naar pasta te temperen... Maar nu wilde ik wat nieuws! In m'n koelkast lag een verdwaalde avocado -die gingen we pureren!-, nog een citroen in de fruitschaal en verder had ik nog wat zongedroogde tomaatjes op overschot. Let's kick some ass dus. Even zien wat ik van deze dingen maken kan... 


dinsdag 10 mei 2016

VEGAN VIBES: Eat the rainbow! #griledtempeh #veggiestotjeploft


De regen heeft toegeslagen in mijn hoofd. Waar afgelopen weekend het zonnetje scheen op ons terras en in mijn ogen, kijk in nu een beetje sip door het raam. Wat een trieste bedoeling! Tijd voor een spetterend lente-gerecht. Met een hele vrolijke regenboog als hoofdrol.  Vandaag had ik écht zin om wat met tempeh te doen. Dat is al heel lang geleden. 

maandag 9 mei 2016

VEGAN VIBES: Lebanese food on a plate: keep calm and have some hummus!


Dus... je houdt van Libanese keuken? Van hummus? Van kikkererwten? Van teveel peterselie, granaatappelpitjes, muntblaadjes, look... Wel... Ik ook! Héérlijk! Ik ben een absolute liefhebber van alles wat Midden-Oosters is. Werkelijk élk ingrediënt uit dit gerecht staat op mijn favorieten-lijstje. Midden-Oosters is gezond, als je er even over nadenkt alvorens samen te kieperen. 

Een tijd geleden kwam ik toevallig binnen-geregend bij een tof adres in Antwerpen. 'Chickpea' heette de zaak. Een fantastische kerel, afkomstig uit Israël, vertelde me over z'n vaderland, z'n liefde voor kikkererwten en hoe hij zijn zaakje eigenhandig ombouwde van een diamant-winkeltje tot een hummus-restaurant. Hoewel mijn recept nog niet half-in-de-buurt van deze kerel komt, is het ook bést lekker.
Moest je ooit Antwerpen passeren en tijd hebben, zoek hem zeker op. Drink een fris gejuiced sapje en geniet van een heerlijk plantaardig broodje vol lekkers. 

Even terug over dit bordje. Ik ben best trots op de rucola. Yes. Hij is eigen kweek en het eerste wat we oogstten deze lente! Superknapperig was-ie. Vers afgesneden uit onze vierkante-meter-bak. Ik kan trouwens iedereen aanraden om zo'n mini-moestuin in elkaar te knutselen. Wat een voldoening!
De tabouleh is een variant op het origineel recept. Dat bevat vaak lamsvlees of kaas. Van oorsprong is tabouleh niet meer dan peterseliesalade. Ik had in m'n hoofd drie plantjes peterselie op m'n kruidenbankje staan, maar in werkelijkheid bleek het er dus maar 1tje te zijn. Wel had ik nog jonge blaadjes van boerenkool -investeer echt in zakjes kant-en-klaar van dit spul...-. Mits wat creativiteit werd het dus een heerlijke sinaas-versie mét boerenkool -delicious!- en pittige granaatappelpitjes. 

Wij blij.
Smakelijk. 

Ingrediënten tabouleh: 
- 150g volkoren couscous
- 50g jonge koolbladeren
- 1 rijpe granaatappel
- een sjalotje, fijngehakt
- 2 sinaasappelen (sap)
- 3el olijfolie
- 1el fijngehakte tijm
- 2el munt
- 1tl zout

Ingrediënten falafel: 
- 1 blik kikkererwten
- 2el psylliumvezels (nodig voor de binding)
- 1cup peterselie (blaadjes en steeltjes)
- 1 wotel, héél fijn geraspt
- 1 ui, heel fijn gesnipperd
- 6 teentjes look (I know...;) )
- 2 volle eetlepels kikkererwtenmeel
- 1tl paprikapoeder
- 1tl komijnpoeder
- peper en zout naar smaak
- 2el tahini
- 4el olijfolie
- 3el zwart en 3el geel sesamzaad
- 3el olijfolie (bakken)

How to: 
- Meng voor de tabouleh alle ingrediënten. Hak alle groene blaadjes heel fijn.  Zet even in de koelkast en maak de falafel.
-Voor de falafel meng je alle ingrediënten met een keukenrobot. Begin met de wortels en de ui, zodat je een hele fijne massa krijgt. Voeg nu de kikkererwten, kruiden en specerijen toe.
- Maak nu met behulp van twee eetlepels 'quenelles' van het beslag. Dat zijn een soort 'toefjes'. Rol ze door gemengde sesamzaadjes. Zo worden ze minder plakkerig.
- Leg ze  op een anti-aanbak-vel terwijl je de anderen maakt.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en schroei de falafel dicht aan beide kanten (zo'n 2 minuten). Duw ze zachtjes een beetje 'plat', terwijl je ze bakt. 

Maak nog een snelle hummus van 1 blik kikkererwten, 1/3 van het vocht, 1tl paprikapoeder, peper, zout, cayennepeper naar smaak, 1 teentje look en 1el tahini. Voeg 4el olijfolie toe om smeuïgheid te creëren. 

Garneer je bordjes met verse groentjes en klaar! Dit is uitpak-materiaal! ;)