donderdag 11 februari 2016

SKINNY SINNER: Ideale snack, appelnoedels in een kaneelsmoothie!


Drama! Ik had mij al een hele week verlekkerd op een over te top lekkere pindapastataart. Dat zal nog even moeten wachten, ik ben de cashewnoten vergeten te weken. Alle mogelijke scheldwoorden schieten er nu door mij hoofd, you don't mess with a girls peanut butter cravings! Maar niet getreurd ik heb voor jullie nog een verrassend receptje, met natuurlijk ook een vleugje notenpasta.

Ik heb het boek 'Spiralize!' hier al enkele weken liggen . Misschien beter eerst eens mijn ticketje van de bibliotheek eens checken, voor ik weer een boete heb?!
40 gezonde recepten met een spiraalsnijder, geschreven door een raw food-coach. Daar moet je nu een echte foodie voor zijn om spontaan een vreugdedansje te doen als je oog op dit boek valt. Vandaag heb ik het voor de eerste keer open gehad, sorry nog geen tijd gehad. Waaauuuww, wat een inspiratiebron!

Vandaag voor jullie op de menu: appelnoedels in een soepje van banaan, amandelpasta en kaneel. Dit wordt mijn favoriete post workout snack. Meestal ga ik direct na een workout voor een stevige smoothie met banaan, kokoswater en notenpasta. Ideaal voor te rehydrateren en eiwitten binnen te krijgen. Maar ik mis soms toch een bite hierbij: enter de appelnoedels!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan (mag ingevrozen als je je smoothe graag wat dikker hebt)
  • 1 eetlepel amandelpasta of andere naar keuze
  • 1 glas plantaardige melk
  • 1 grote appel
  • véééél kaneel
  • toppings: goiji bessen, pompoenpitten, hennepzaad,...

How to?

  • Mix de banaan, amandelpasta en plantaardige melk met wat kaneel in je blender.
  • Schil de appel en snij deze in noedels met een spiraalsnijder.
  • Meng flink wat kaneel onder de appelnoedels.
  • Giet je smoothie in een kommetje en doe je appelnoedels erbij.
  • Werk af met de toppings en klaar!






woensdag 10 februari 2016

SWEET SINNER: Happy Valentine-cookies with #lavender and #whitechocolate-coating



Mag ik je even warm maken voor een eigenhandig-in-elkaar-gedacht koekjesrecept? Ik had namelijk een écht zomer-gevoel vandaag. Ha, ondanks alle verschrikkelijke regendruppels op m'n raam. En, ik had ongeduldige kleuters. Niets beter dan met hen koekjes-vol-zomer in elkaar te knutselen. De geur van de Provence in de keuken, door niets minder dan... lavendel! 
Gezoet met kokosbloesemsuiker zijn ze lief voor je lijf en hebben ver wat karamels-achtig in zich. 

De coating van witte chocolade maakte ik zelf, op basis van cacaoboter. Waanzinnig lekker. En, na een half uurtje koelkast zo krokant-als-chocolade-hoort-te-zijn. 
Guess what, ze zijn helemaal vegan. Als je het speltmeel vervangt door boekweit zelfs glutenvrij. Je maakt ze in no-time mét kleuters en hebt een instant-cadeautje te geef aan al de liefste-mensen-van-de-wereld in je omgeving! 
Happy Valentine lovies :)
20 koekjes: 
Ingrediënten:
Koekjes: 
- 50g kokosbloesemsuiker
- 100g gestolde kokosolie
- 150g volkoren speltbloem
- 1tl lavendelblaadjes (voor culinair gebruik!) 
Chocolade-coating 
- 200g cacaoboter (au bain marie gesmolten)
- 1 vanillestokje (merg)
- 2el kokosbloesemsuiker
- 2el havermelk 
How to: 
- Mix de kokosolie met de kokosbloesemsuiker tot een homogeen, smeüig geheel.
- Voeg beetje bij beetje de speltbloem toe en meng ten slotte de lavendelblaadjes er onder.
- Meng met je handen tot stevige bal en leg vervolgens een half uurtje tot een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven op 160°.
- Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier, tot een dikte van een halve cm en steek met vormpjes allerlei koekjes uit. Leg onmiddellijk op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Ze zijn gemaakt met kokosolie en zullen snel 'smelten' dus probeer ze zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.
- Bak de koekjes zo'n 20 minuten. 
- Smelt de cacaoboter au bain marie en roer de overige ingrediënten er bij.
- Zet in de koelkast en check elke 5 minuten.
- Wanneer je mengsel de textuur heeft van een lopende witte saus (dus géén water-textuur en ook geen pudding!) doop je snel alle koekjes een voor een onder.
- Stijft je mengsel op? Smelt even opnieuw au bain marie.
- Laat de koekjes zo'n 20 minuten tot een half uur krokant worden op een koele plek. 
Njam! Perfect! :) Hier waren er alvast veel blije gezichtjes! 





dinsdag 9 februari 2016

VEGAN VIBES: Voor de liefde van Thaise curry! Tofu Laksa!



Iedereen at het ondertussen al wel 'n keertje. Thaise curry. De ene staat er helemaal voor te springen, de ander haalt argwanend de neus op voor gember en koriander. 
I love Asian Cuisine. Als er een werelddeel is naar waar ik het liefst zou emigreren, was het wel Azië. Maar welk land precies? Géén idee. 
Hoewel ik Indische Tandoori-kruiden absoluut hemels vind smaken, ben ik ook helemaal dol van Vietnamese springrolls. En oh ja, er gaat niets, absoluut niets, boven echte Hong-Kongse DimsumMisosoup uit Japan misschien. Ja, die vind ik ook wel om van te houden. 

De Aziatische keuken herbergt een gigantische rijkdom aan smaken en elk land heeft z'n eigen bereidingswijzen en specialiteiten
Een van de ingrediënten waar ik altijd wat van in huis heb staan, is Thaise kokosmelk. Ze toveren er mee! 

Enkele tips bij het aanschaffen van Aziatisch lekkers? Ga naar een gespecialiseerde toko en blijf weg van je eigen supermarkt. Ten eerste is de kwaliteit van je product lang niet evenwaardig én betaal je vaak driedubbel de prijs. 
Neem een local mee op je zoektocht. Vaak zijn verpakkingen onleesbaar en tarten de inhouden elke verbeelding. Mits wat hulp kom je met een creatief zakje vol thuis! 

Dit moet je zeker even spotten:


Afdeling Vietnam & Thailand 
- Kokosmelk: Hier moet je niet teveel verbeelding bij hebben. Kokosmelk hoort alleen kokosmelk als ingrediënt te hebben. Niets anders.

- Bamboescheuten: Helaas helaas, de echte, verse, jonge scheuten kan je niet krijgen in onze lage landen. De bamboe die je koopt in ingelegd in suiker en azijn om een zo neutraal mogelijke smaak te garanderen.

- Dumplingvelletjes: Je hebt er verschillende soorten, meestal vind je ze in de diepvriezer van de toko. Vul ze met een smakelijke fijngehakte vulling en stoom je pakketjes op koolbladeren. Top-stuff!

- Kaffir-Limoenblad: Yes, dit is het vreemde eendje in de bijt. Het heeft in de verte wat weg van laurier. Wrijf ze in stukjes tussen je handpalmen en doe ze in je curryschotel voor een frisse, typisch Thaise smaak. 

- Kardemom: De peulen van kardemom stamp je stuk in je vijzel, nadat je ze even roostert in een droge pan. Ze zijn de onmisbare specerij naast steranijs en kruidnagel in Vietnamese soep. Ik heb ze altijd in huis. 

- Rijstvellen: Een ware no-go in je supermarkt. Ze verbrokkelen in no-time. Kook dit echt helemaal regelrecht uit Vietnam. Ik zag met m'n eigen ogen hoe deze vellen worden gedroogd en geloof me, er is een enorm verschil! Week ze niet in water, maar besprenkel ze en wrijf met je handpalmen het papier 'wak'. De meest heerlijke hap! 

Afdeling Japan & Korea 
- Gedroogde paddenstoelen: Yes. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, deze heb je nodig bij al je paddenstoel-gerechten. Ik heb altijd een doos of zes in m'n kast staan. Overgiet ze met kokend water voor een heerlijke bouillon. Gebruik ze om je dimsum mee te vullen of een misosoep op te vrolijken! 

- Miso: Het belangrijkste ingrediënt van een Japanse keuken. Gefermenteerde sojabonen geven miso. Je hebt ze in allerlei kleuren en varianten en ze barsten van gezonde stuff. Probeer miso niet te laten koken, zo gaan er onnodig erg veel healthy zaakjes verloren! 

- Noedels: Van soba-, udon- tot ramennoedels. Japan barst ervan. Wil je echt healthy all the way? Koop 100% soba, maar schrik niet dat het een blubberige bedoeling wordt! 

- Kombu: Last van gasvorming na bonen? Kook je peulvruchten met deze zeewier en je hebt echt een kwaaltje minder! Opeten mag je hem liefst niet, want hij geeft een overdose aan mineralen vrij. Je gebruikt een postzegel-grootte voor een bouillon van een misosoep! 

Afdeling China, Hong-Kong & Indonesië 
- Geelwortel of kurkuma: Geeft een prachtige gele kleur aan al je curry-gerechten. 

- Citroengras: Geeft een frisse smaak aan je gerechten. Kneus het in de vijzel en kook mee. You love it or you hate it. 


Deze curry is helemaal ge-veganised en prima onder de norm 'comfort-food' te rubriceren. Romig, licht, op en top Aziatisch. Zet je klaar voor een portie lekkers op dinsdag! :) 


Ingrediënten: 
- 300 g tofu, geperst tussen een vaatdoek en twee zware boeken, in lange schijven
- 1 volle theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
- 1el ahornsiroop
- 1el sesamzaad
- 1 verse rode peper 


Thaise curry: 
- 1 blokje vegan groentenbouillon
- 1 flespompoen, geraspt (een kleintje)
- 2 teentjes look, geperst
- 1 stuk gember (5cm), geperst

- 1 verse rode Spaanse peper, heel fijn gehakt
- 1tl kurkuma
- 3 lenteuitjes, fijngehakt
- 1 volle eetlepel pindakaas
- 1 bosje koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes apart
- 1el geroosterde sesamolie
- 1el sojasaus
- 250g brede rijstnoedels
- 1 pakje sugarsnaps, in stukjes van 2cm gesneden
- 1 blikje kokosmelk

How to: 
- Leg de plakken tofu op een snijplank en kruid met vijfkruidenpoeder, peper en zout.
- Grill ze in een grillpan, tot er zwarte streepjes op staan. Zet even opzij.
- Vul de wokpan met 1l water, doe er de groentenbouillon bij.
- Voeg de geraspte pompoen toe aan de bouillon.
- Voeg de geraspte gember, de look, de fijngehakte peper, de kurkuma, de lenteuitjes, de koriandersteeltjes en de pindakaas toe.
- Schenk hier de sesamolie en de sojasaus bij.
- Kook de noedels in de bouillon volgens de verpakking (zo'n 8 minuten).
- Snij ondertussen de sugarsnaps en voeg bij de noedels.
- Roer de kokosmelk door het geheel en warm alles door.


Dresseer met de korianderblaadjes en tofu... klaar! 

maandag 8 februari 2016

VEGAN VIBES: Best risotto in the world! #MrFoodiecooks!


Het meest ondergewaardeerde ingrediënt ter wereld is... bloemkool! Ik ben er echt weg van, maar, zoals ik al 'n keertje vertelde, dat is niet altijd zo geweest! 
Mr. Foodie, Nick, moest me echt meermaals overhalen om aan de slag te gaan met dat bombastische witte ding in de koelkast. Ik associeerde het met worst en witte saus, maar, niets is minder waar! 
Dit is écht gewoon 'the good stuff'. Fris, smaakvol, healthy as hell en vooral... een eyecatcher! Zo hebben we het graag! 

Mijn liefste meneer is een held in de keuken, en doet altijd eigenzinnige dingen, zoals munt in een pestosaustje mengen of kool net dat ietsie-pietsie beetje te lang laten stomen. En..hij komt er altijd mee weg! 


Ingrediënten:
Bloemkoolrisotto: 

- 3 kleine Belgische bloemkolen (ze bevatten véél meer smaak dan een grote, overkweekte bloemkool)
- 1tl citroenzeste
- 1tl citroensap
- 1/4tl gedroogde oregano

Cashewpesto: 
- 1 cup geweekte cashewnoten
- 1/4 cup water (stilletjes aan bijvoegen)
- 1 knoflookteentje
- 1/2tl citroensap
- 1tl appelciderazijn
- 1/2tl zout
- 1tl lichte miso
- 1/4 kop peterselie
- 2tl fijngehakte munt 


How to: 
- Stoom de steeltjes van de bloemkool 15 minuten, voeg de roosjes na 5 minuten toe en stoom ze nog 10 minuutjes mee.
- Mix ze, met een pulsknop, snel tot een soort rijst-achtige structuur -je zal vloeken want het wordt snel puree... maar dat is echt even lekker!-
- Meng de geweekte cashewnoten met de knoflook, het citroensap, de appelcider-azijn, het zout, de miso en de kruiden en voeg zachtjesaan water toe bij het mixende papje. Zorg voor een dikke roomstructuur.
- Meng 1/2 van de saus onder de bloemkoolrisotto.
- Dresseer met een dresseer-ring op een bord en schep een lepeltje saus op het geheel. 

- Werk af met een salade van spinazie, radicchio, venkel, worteltjes, olijven en een simpele olijfolie-citroendressing. Superlekker! 

zondag 7 februari 2016

SKINNY SINNER: Kokosgelei met roze bananen, eat with love!


Valentijnsdag komt dichterbij! Hebben jij al een cadeautje gekocht voor je liefste? Of ben je van mening dat dit commerciële bullshit is? Dan ben je waarschijnlijk één van onze mannelijke volgers. Want hoe hard een vrouw het ook roept: wij willen allemaal Valentijn vieren!

Dit hoeft niet steeds een groot en duur cadeautje te zijn. Je kan ook gewoon eens lekker koken voor je schattebout. Zoek je nog inspiratie? Onze blog is 1 groot kookboek met al meer dan 400 recepten!
OMG 400, ik besef het ook pas nu ik het intyp.

Voor mister foodie en mezelf is het een extra grote feestdag, wij vieren niet alleen de dag van de liefde zoals iedereen, maar ook dat wij al 8 jaartjes samen zijn! Tijd om hem te verrassen met een geweldig dessertje! Foei aan diegene die nu een ander soort 'dessertje' gedachten hebben, dat receptje ga ik niet delen met jullie ;)

Wat heb je nodig?

  • 1 blik kokosmelk
  • 2gr agar agar
  • 2 bananen
  • 1/2 doosje frambozen/aardbeien (iets roze dus)
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 2 eetlepels gehakte, gemengde noten

How to?

  • Breng de kokosmelk met de agar agar aan de kook, blijf goed roeren.
  • Laat even afkoelen.
  • Ondertussen mix je de banaan, frambozen/aardbeien en de maple syrup.
  • Doe dit mengsel in een glaasje.
  • Giet hierover de kokos.
  • Laat min. 1 uurtje opstijven in de koelkast.
  • Strooi er de nootjes over.
  • Eat with love!

zaterdag 6 februari 2016

VEGAN VIBES: Baba ganoush, say what?! Gekke naam, maar gewoon te gek lekker!


Als je de overstap wil maken naar gezonder eten en misschien zelfs vegan food, is  één ding vaak moeilijk om op te geven...de sausjes en boterhamslaatjes . Geen vettig mayonaise, ongezond gele kipcurry of stinkende krabsla meer, het lijk moeilijk voor vele.

Het vraagt gewoon een beetje creativiteit van jezelf! Ik zou elke dag hummus willen eten, bij mijn lunch, diner en als dipsausje voor mijn groentjes tussendoor. Helaas kan ik nu eenmaal niet elke dag peulvruchten verdragen. Dan is mijn buik even opgeblazen als die van Lieselotte binnen enkele maanden, maar dan zonder kleintje erbij.

Welcome baba ganoush! Say what?! Deze auberginedip uit de Libanese keuken heeft niet alleen een gekke naam, maar smaak ook gewoon te gek - in de goede zin van de uitspraak dan-.

Wat heb je nodig?

  • 2 aubergines
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1.5 eetlepel tahin
  • groot snufje zout
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • peterselie en paprikapoeder om te serveren.

How to?

  • Verwarm je oven voor op 200graden.
  • Prik met een vork gaatjes in je aubergine.
  • Leg deze in de oven op de rooster en bak voor 1uur.
  • Draai de aubergine om en bak nog een half uurtje.
  • Laat afkoelen en haal de schil er af.
  • Plet met je vork en voeg de andere ingrediënten toe. Het kan ook in de blender maar het is lekker als er wat structuur in zit.
  • Serveer met de peterselie en wat paprikapoeder op.

donderdag 4 februari 2016

OH MY OATS: Less work, perfect crumble! #Peermeteenkorstje


Of je nu wil uitpakken met een lekker ontbijtje op zondagochtend, of je wil gewoon lekker keuvelen bij een tasje thee, deze fantastische crumble is gewoon altijd een match made in heaven
Zorg voor rijpe peren en hak ze vliegensvlug in stukjes. Op amper 20 minuutjes, exclusief oventijd, is dit lekkers klaar en ruikt je huis alsof oma er taart stond te bakken. 

Geloof me, dit maak je nog een keer!